2020.02.28. 16:53:58 11211 332

Ültess pasztinákot, nem bánod meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pasztinák őshonos, hasznos, kis igényű és még finom is. Mégis a legtöbben nem tudjuk mi fán terem. Az ókoriak használták, nagyanyáink még élvezték ízét és jótékony hatásait, ma már azonban keverjük például a petrezselyemgyökérrel.

Pasztinák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pasztinák

A pasztinák nem petrezselyemgyökér, bár megjelenése és íze is hasonlatos, két különböző növényről beszéltünk. A gyökere jellemzően vastag, fehér húsú, omlós és kicsit édeskés. A petrezselyemmel ellentétben, levele nem fogyasztható!

Pasztinákot ültetek!

Érdemes mellette döntened, hiszen olyan helyeken is boldogulhatsz vele, ahol a petrezselyem nem él meg. Jó vízgazdálkodású földet kedveli, így, ha kevésbé minőségi talajban kap helyett, érdemes a vízpótlásról gondoskodnunk öntözéssel.

A kert napsütéses részén ideális helye van, de jól tűri a hideget és a meleget is. Azonban, ha csak félárnyékban kaphat helyet sem kell aggódnunk, szépen megterem, csupán lombja pompázik majd kissé haloványabb árnyalatokban. Ennek köszönhetően szőlőtőkék közét, vagy gyümölcsfák árnyékát is kihasználhatjuk az ültetésére.

Ha a helyet kiválasztottuk, bizony közeleg is az ültetés ideje! Magját kora tavasszal, március elején ajánlott elvetni, ám ami megmarad, ne tegyük el következő évre, mert már nem lesz csíraképes.

Kb. 40 cm-es sortávolságra, 2-3 centiméter mélyre ültessük, tömörítsük földjét, majd öntözzük meg. Ezt követően pedig legyünk türelmesek. Sorjelző növénnyel, például hónapos retekkel érdemes együtt vetnünk, így hamar láthatjuk, hol számíthatunk majd a lassabban kelő pasztinák növénykéink megjelenésére. Mikor a retek megsúgta a helyet, egy kis növekedés segítő kapálással gyorsíthatjuk a folyamatot.

Később szedegessük ki a gyomot, így erősítve a pasztinák növendékeinket és ha 2-3 levelet hoztak érdemes őket is megritkítanunk. Egymástól kb. 10 centiméterre hagyjuk meg a növényeket egy sorban.

Nem kell a fásulástól tartanunk

Sok gyökérnövénnyel ellentétben a pasztinák minél vastagabb, annál ízletesebb. hagyjuk szépen növekedni és ritkításkor az életerősebb darabokat hagyjuk meg!

Maradhat télre

Szépen termett a pasztinákod, esetleg több, mint ami folyamatában elfogyna? Nem lesz gond a tárolással, hiszen egy kis talaj takarással télre is földben maradhat!

A szüret és ami utána jön – avagy mire használhatom?

Kitermeléskor ásóval óvatosan emeljük ki a gyökeret, úgy, hogy közben ne sértsük meg. Összegyűjtéskor érdemes kesztyűt használnunk, mert levele az érzékeny bőrt irritálhatja.

A gyökeret elsősorban sárgarépával, zellerrel, karalábéval együtt szokták főzni, kiváló ízélmény és nagyon jól passzol tyúk- és marha levesekhez egyaránt. Ezen kívül halaknak is kellemes ízt ad, Lengyelországban előszeretettel használják.

Aszalványt is készíthetünk belőle – szép fehérre szárad, ízletes marad, őrölve fűszerezésre is alkalmas.

Az orosz és román konyha kedvelői a zakuszka nevű zöldségkrémbe is pasztinákot tesznek, anélkül nem lenne tökéletes. Ezzel is érdemes próbálkozni.

Gyógynövényként vizelethajtó, görcsoldó hatású és menstruációt segítő hatása ismeretes a népi emlékekből.

Levelei, a petrezselyemmel ellentétben nem fogyaszthatók és állati takarmánynak sem alkalmasak, azonban komposztnak, zöldtrágyának alkalmazhatjuk, tehát semmi nem vész kárba!

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...