2014.12.01. 19:00:00 8219 59

Már az őskor óta imádjuk a mézet! Nem véletlen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méz az egyik legősibb élelmiszerünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy őskori barlangrajzokon is találtak erre utaló jelet. A selymes, aranyló mézet főként a tea édesítésére használjuk manapság. Ilyenkor karácsonykor az ínycsiklandó mézeskalácsba is kerülhet, s persze ott van a többi mézes sütemény is. Fogyasszunk belőle minél többet, mert csuda egészséges! Íme minden, amit tudni akartál róla!

Méz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méz

Ez a méz történelem

Érdekesség, hogy a méz használatára valóban több ezeréves őskori rajzok: lépes mézet gyűjtő férfi rajzát fedeztek fel egy spanyolországi barlangban. Az ókori Egyiptomban is méhészkedtek, és az aquincumi ásatások arra utalnak, hogy már Magyarország területén is űzték a szakmát az ókorban.

Az első mesterséges méhkasokat már 8-9000 évvel ezelőtt is használták. Az Ószövetségben is megemlítik, hogyan is kell a mézet kinyerni a kaptárból. A 16. században a cukorgyárak terjeszkedése miatt visszaesett a mézkereslet, ami addig az egyetlen édesítőszer volt. Ma ismét reneszánszát éli - az emberek legnagyobb örömére.

Így termelik a mézet a méhek

A házi méhek a virágokból gyűjtik össze az alapanyagot, a virágport és a nektárt. Ezután az előgyomrukban a gyomornedvekkel alakítják át, és a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tárolják. A víztartalma elpárolog a kaptár meleg levegője miatt, ha besűrűsödött, (kb 18%-os víztartalom) elzárják a levegő elől a viasszal. A szorgos méhek annyit raktároznak el ezzel a technikával amennyit csak bírnak, mivel nem tudják, hogy mennyire lesz szükségük. A méhészek a centrifugális erő segítségével pergelik ki a mézet a kaptárból, miután eltávolították a viaszréteget.

A méhpempőről, azaz a királynő eledelérő itt olvashatsz.

Mire használd a mézet?

Gyógyító hatását már az ókorban elismerték. Ásványi anyagokat és esszenciális aminosavakat is tartalmaz, a szervezetben azonnal felszívódik. Ideg és immunerősítő élelmiszer hírében áll, csillapítja a köhögést, valamint a torokfájást. Ha nem érintkezik levegővel, akkor gyakorlatilag végtelen ideig eláll. Baktérium és gombaölő hatása is van.

Köhögésre gyógyír lehet, ha éjszaka elalvás előtt megeszünk egy kis mézet. 2 éves vagy idősebb gyerekeknél megelőzheti a köhögési rohamokat és legalább olyan hatékony, mint a dextromethorfán tartalmú köhögés csillapítók. A kutatók szerint az édes méz fokozza a nyálelválasztást, aminek köszönhetően a nyálkahártya kevésbé szárad ki, és a száraz köhögés csillapodik.

Kis mennyiségben cukorbetegek is naponta fogyaszthatják, csak kis mértékben emeli a vércukrot és a koleszterinszintet.

A méz csökkentheti a sugárkezelést követő szájgyulladás kialakulásának az esélyét, sőt, néhány kutatás szerint napi 20 ml méz fogyasztásával csökkenthető a nyeléskor fellépő fájdalom és kisebb lesz a súlyvesztés a kezelések után.

Külsőleg alkalmazva a méz elősegíti a sebgyógyulást akár nagyobb műtétek, tályogok, fekélyek, horzsolások vagy egyéb vágásokat követően. A mézes borogatás segíti az égési sebek gyógyulását is. Megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását, tisztán tartja a sebet és csökkenti a gyulladások vagy fertőzések kialakulásának az esélyét, gyorsítja a gyógyulást. (A kutatások azt mutatják, hogy egyéb kezelések alkalmazását követően a méz már nem fejtett ki semmilyen hatást a sebre.)

A méz koleszterinszintre való hatásáról is folynak kutatások, egyelőre nincsenek egyértelmű eredmények. Egy tanulmány szerint 75 g méz fogyasztása 14 napon keresztül csökkentheti a magas koleszterinszintet a nők esetében, azonban egy másik kutatás mindezt a pozitív hatást csak egy adott diétás étrend betartásával tudta bizonyítani. Egy harmadik kutatásban 30 napon keresztül fogyasztottak napi 70 g mézet a résztvevők, eredmény nélkül.

Egyes vizsgálatok szerint a méz segíthet az allergia enyhítésében, de még erre sem találtak kielégítő bizonyítékot. Sőt, mivel a méz polleneket tartalmazhat, az allergia akár rosszabbodhat is.

Kisbabáknak 1 éves korig nem javasolt a méz fogyasztása, mert akár botulizmust is okozhat. Terhesség alatt szabad fogyasztani, de csak étkezési mennyiségben. Gyógyszerként ne alkalmazzuk!

A rododendronból készült méz fogyasztása nem javasolt, mert mellkasi fájdalmat, vérkeringési zavart és szívproblémát okozhat.

Mennyi mézet kell fogyasztani, hogy kifejtse jótékony hatását?

Köhögésre naponta 2,5-10 ml (0,5-2 teáskanál) méz elfogyasztása javasolt.

Gyógyászati célokra kb. 70 g mézet fogyaszthatunk 14 napon keresztül.

Égési sérülésekre és sebekre, közvetlenül a felületre helyezzük és gézzel fedjük, 24 óránként cseréljük. 25 napig alkalmazandó.

Cikkünk tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos véleményét, előírásait.

Forrás: webmd.com, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.