2014.12.01. 19:00:00 8114 59

Már az őskor óta imádjuk a mézet! Nem véletlen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méz az egyik legősibb élelmiszerünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy őskori barlangrajzokon is találtak erre utaló jelet. A selymes, aranyló mézet főként a tea édesítésére használjuk manapság. Ilyenkor karácsonykor az ínycsiklandó mézeskalácsba is kerülhet, s persze ott van a többi mézes sütemény is. Fogyasszunk belőle minél többet, mert csuda egészséges! Íme minden, amit tudni akartál róla!

Méz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méz

Ez a méz történelem

Érdekesség, hogy a méz használatára valóban több ezeréves őskori rajzok: lépes mézet gyűjtő férfi rajzát fedeztek fel egy spanyolországi barlangban. Az ókori Egyiptomban is méhészkedtek, és az aquincumi ásatások arra utalnak, hogy már Magyarország területén is űzték a szakmát az ókorban.

Az első mesterséges méhkasokat már 8-9000 évvel ezelőtt is használták. Az Ószövetségben is megemlítik, hogyan is kell a mézet kinyerni a kaptárból. A 16. században a cukorgyárak terjeszkedése miatt visszaesett a mézkereslet, ami addig az egyetlen édesítőszer volt. Ma ismét reneszánszát éli - az emberek legnagyobb örömére.

Így termelik a mézet a méhek

A házi méhek a virágokból gyűjtik össze az alapanyagot, a virágport és a nektárt. Ezután az előgyomrukban a gyomornedvekkel alakítják át, és a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tárolják. A víztartalma elpárolog a kaptár meleg levegője miatt, ha besűrűsödött, (kb 18%-os víztartalom) elzárják a levegő elől a viasszal. A szorgos méhek annyit raktároznak el ezzel a technikával amennyit csak bírnak, mivel nem tudják, hogy mennyire lesz szükségük. A méhészek a centrifugális erő segítségével pergelik ki a mézet a kaptárból, miután eltávolították a viaszréteget.

A méhpempőről, azaz a királynő eledelérő itt olvashatsz.

Mire használd a mézet?

Gyógyító hatását már az ókorban elismerték. Ásványi anyagokat és esszenciális aminosavakat is tartalmaz, a szervezetben azonnal felszívódik. Ideg és immunerősítő élelmiszer hírében áll, csillapítja a köhögést, valamint a torokfájást. Ha nem érintkezik levegővel, akkor gyakorlatilag végtelen ideig eláll. Baktérium és gombaölő hatása is van.

Köhögésre gyógyír lehet, ha éjszaka elalvás előtt megeszünk egy kis mézet. 2 éves vagy idősebb gyerekeknél megelőzheti a köhögési rohamokat és legalább olyan hatékony, mint a dextromethorfán tartalmú köhögés csillapítók. A kutatók szerint az édes méz fokozza a nyálelválasztást, aminek köszönhetően a nyálkahártya kevésbé szárad ki, és a száraz köhögés csillapodik.

Kis mennyiségben cukorbetegek is naponta fogyaszthatják, csak kis mértékben emeli a vércukrot és a koleszterinszintet.

A méz csökkentheti a sugárkezelést követő szájgyulladás kialakulásának az esélyét, sőt, néhány kutatás szerint napi 20 ml méz fogyasztásával csökkenthető a nyeléskor fellépő fájdalom és kisebb lesz a súlyvesztés a kezelések után.

Külsőleg alkalmazva a méz elősegíti a sebgyógyulást akár nagyobb műtétek, tályogok, fekélyek, horzsolások vagy egyéb vágásokat követően. A mézes borogatás segíti az égési sebek gyógyulását is. Megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását, tisztán tartja a sebet és csökkenti a gyulladások vagy fertőzések kialakulásának az esélyét, gyorsítja a gyógyulást. (A kutatások azt mutatják, hogy egyéb kezelések alkalmazását követően a méz már nem fejtett ki semmilyen hatást a sebre.)

A méz koleszterinszintre való hatásáról is folynak kutatások, egyelőre nincsenek egyértelmű eredmények. Egy tanulmány szerint 75 g méz fogyasztása 14 napon keresztül csökkentheti a magas koleszterinszintet a nők esetében, azonban egy másik kutatás mindezt a pozitív hatást csak egy adott diétás étrend betartásával tudta bizonyítani. Egy harmadik kutatásban 30 napon keresztül fogyasztottak napi 70 g mézet a résztvevők, eredmény nélkül.

Egyes vizsgálatok szerint a méz segíthet az allergia enyhítésében, de még erre sem találtak kielégítő bizonyítékot. Sőt, mivel a méz polleneket tartalmazhat, az allergia akár rosszabbodhat is.

Kisbabáknak 1 éves korig nem javasolt a méz fogyasztása, mert akár botulizmust is okozhat. Terhesség alatt szabad fogyasztani, de csak étkezési mennyiségben. Gyógyszerként ne alkalmazzuk!

A rododendronból készült méz fogyasztása nem javasolt, mert mellkasi fájdalmat, vérkeringési zavart és szívproblémát okozhat.

Mennyi mézet kell fogyasztani, hogy kifejtse jótékony hatását?

Köhögésre naponta 2,5-10 ml (0,5-2 teáskanál) méz elfogyasztása javasolt.

Gyógyászati célokra kb. 70 g mézet fogyaszthatunk 14 napon keresztül.

Égési sérülésekre és sebekre, közvetlenül a felületre helyezzük és gézzel fedjük, 24 óránként cseréljük. 25 napig alkalmazandó.

Cikkünk tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos véleményét, előírásait.

Forrás: webmd.com, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...