2017.03.08. 11:39:59 10816 257

Már 6 évesen lebecsülik magukat a lányok!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Igaz, a nők már szavazhatnak, dolgozhatnak, kivehetik a részüket a munkából és az élvezetekből is, mégis akadnak még egyenlőtlenségek, ezt jól tudjuk. A feminizmus újra virágkorát éli, mert még mindig szükség van a mozgalomra, és egészen addig szükség is lesz, amíg a lányaink így érzik magukat: már a 6 éves lányok úgy gondolják, hogy a fiúk okosabbak!

6 éves kislány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com 6 éves kislány

Úgy tűnik, hogy a sztereotípiák sokkal jobban hatnak a gyermekeinkre, mint gondolnánk. A Science (Tudomány) c. folyóiratban megjelent egy tanulmány arról, hogy már egy 6 éves kislányt is lehet úgy terelgetni, hogy azt gondolja a férfiak alapvetően okosabbak, tehetségesebbek, mint a nők, így a lányok kevésbé motiváltak arra, hogy ambiciózus terveket szövögessenek a jövőjükkel kapcsolatban. Az, hogy ez a sztereotípia létezik, cseppet sem meglepő, viszont az, hogy milyen korán találkoznak már vele a gyerekek, az igen.

A tanulmányban négyszáz fő 5 és 7 éves kor közötti gyereket vizsgáltak. A kutatás első felében a résztvevő fiúknak és lányoknak is meséltek valakiről, aki nagyon-nagyon okos. Utána megkérték őket, hogy 2 férfi és 2 nő képe közül válasszák ki, hogy kiről lehetett szó. Mindegyik fotón szereplő egyén hasonlóan volt felöltözve, azonos korú volt, és egyformán boldognak tűntek. Az 5 évesek a saját nemük szerint választották ki a történet főhősét, azaz a legtöbb kislány az egyik nőt választotta, a legtöbb kisfiú pedig az egyik férfit.

Ahogy elkezdtek iskolába járni, sokkal jobban érintkezésbe kerültek a nemi sztereotípiákkal, ennek következtében a 6 és 7 éves lányok lényegesen kevesebbszer választottak nő nemű egyént. Az eredmény gyerekfotókkal is nagyon hasonló volt.

A kutatás második felében két új társasjátékot mutattak a gyerekeknek. Az egyiket azoknak ajánlották, akik nagyon okosak, a másikat pedig azoknak, akik keményen próbálkoznak. 5 éves korban a fiúk és lányok még azonos mértékben akartak azzal a játékkal játszani, amelyiket a nagyon-nagyon okosaknak ajánlottak. 7 évesen viszont a lányok inkább a másik társast választották, míg a fiúk az első mellett voksoltak.

A kutatók úgy gondolják, hogy a lányok ideje korán elrettennek a komolyabb tudományos területektől. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ki a felelős azért, hogy a sztereotípiák már ilyen korán beépülnek a kislányok agyába. A szülők, a média és a tanárok mind egyaránt "gyanúsítottak". Úgy vélik, hogy a sztereotípiák akkor kezdenek el kialakulni a lányokban, amikor el kezdenek tanulni a híres tudósokról, zeneszerzőkről, írókról és a történelem nagy alakjairól, akik nagyjából mind férfiak.

Fontos lenne, hogy ezt a tudást úgy adják át a tanárok, hogy felhívják a figyelmet a nemi diszkriminációra. El kell mondani a diákoknak, hogy akkoriban még törvények is tiltották, hogy a nők ilyen pályát válasszanak, de ma már nem ez a helyzet. Bárki lehet ügyvéd, orvos, állatorvos, fizikus stb. Akkor talán kevésbé fogják lebecsülni magukat lánygyermekeink, és bátrabban választanak tudományos pályát.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...