2018.09.17. 12:37:57 12198 364

Limoncello – készítsd el saját magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Átlagos ismertségnek és közkedveltségnek örvendő ital a limoncello, az olaszok kedvenc citromlikőrje. Itthon is egyre többen isszák boldogan ezt a semmihez nem hasonlítható édeskés-keserű ízvilágú, erőteljes citromsárga színű italt. Viszont lehet, hogy kevesen tudják, honnan is ered, mitől ilyen szép sárga, és egyáltalán, hogyan és miből készül.

Citromlikőr - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citromlikőr

Limoncello kisokos

Az általános elképzelésekkel ellentétben az olasz citromlikőr jellegzetes ízvilága annak köszönhető, hogy a citrom héját használják fel elkészítése során, természetesen víz, alkohol és cukor hozzáadásával. Hagyományosan, legalábbis a legenda szerint sorrentói citromból készül. Alapvetően jellegzetes limoncello készítő területek közé sorolhatjuk a teljesség igénye nélkül az Amalfi-part környékét, a Nápolyi-öböl és Sorrento környékét, de bár hagyományosan olasz ital, és a legtöbb limoncello Olaszországból származik, Málta és Franciaország is feltette magát a limoncello gyártás térképére. A pontos olaszországi származási helyét ugyan nem sikerült megállapítani, abban megegyeznek az iparág ismerői, hogy ez az ital legalább 100 éves múltra tekint vissza.

Hogyan fogyasszuk

Mondhatnánk, hogy gyorsan ledöntve, de ne vicceljük el ennek a finom, aromás italnak az élvezetét. Az olasz hagyományok alapján általában étkezés után szervírozzák, hűtött állapotban. Van, hogy a poharat is hűtik, mielőtt a végfelhasználóhoz kerül az ital. Aki alapvetően fogékony a finom likőrökre, annak biztosan ízlik majd, némi költői túlzással és élénk képzelőerővel, ha csukott szemmel fogyasztjuk, a dél-olasz napsütést is szinte érezhetjük.

Egy kis recept vállalkozó szelleműeknek.

  • 4 db citrom (mindenképp bio, kezeletlen héjú citrom legyen!)
  • 3,5 dl vodka (grappa még jobb lehet, ha éppen azt tudunk beszerezni)
  • 100 g cukor
  • 175 ml víz

Az egész citromokokat forró vízbe áztatjuk 20 perc-fél órára, úgy, hogy a víz ellepje a gyümölcsöket. Éles pengéjű hámozóval lehántjuk a héját úgy, hogy minél kevesebb fehér részt vágjuk le. Az így kapott héjat lezárható tetejű üvegbe (pl. kapcsos befőttes üveg) tesszük és felöntjük az alkohollal. Így tároljuk/érleljük 1 hétig.

A vízből és cukorból szirupot készítünk, majd ezt hozzáadjuk az alkoholos citromhéjhoz, miután lehűlt. További egy hónapig hagyjuk még állni, utána leszűrjük, és olyan üvegbe öntjük, amiben akár ajándékként is továbbadhatjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...