2014.12.09. 18:37:03 15742 85

Lélekmelegítő levesek karácsonyra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előző cikkünkben hiányoltuk a leves recepteket. Nos, jelentjük, megérkeztek! Játékosaink fenséges leveseit természetesen nem tartjuk meg magunknak, hanem megosztjuk veletek is! Finomabbnál finomabb különlegességeket kaptunk tőletek a játék alatt, köszönjük a részvételt!

Leves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leves

Nagyon gratulálunk receptjátékunk nyertesének, Vészi Zsuzsannának, akinek karácsonyi meglepetésként nem az eredetileg meghirdetett 500.000, hanem 1 millió forinttal növeltük meg nyereményszámláját. A nyereményjáték véget ért, de ha szeretnéd, hogy a magazinunkban megjelenjen a recepted, akkor írj nekünk a recept@proaktiv.com e-mail címre!

Kilinger Páltól Édes borleves

A recept hozzávalói ~ 3 személyre

5 dl édes fehérbor (minőségi), 2 dl víz, cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, reszelt citromhéj, 3 db szegfűszeg, 3 db szegfűbors (el is hagyható), kicsi darabka fahéj, 1 csomag mazsola, 2 db tojássárgája,

Habgaluskához:

2 dl Hulala (v. habtejszín), 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:

Egy edénybe tegyük fel forrni a bort, a vizet, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a reszelt citromhéjat és a fűszereket.(A fűszereket én teatojásba teszem bele, így egyben kivehetőek.)

Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve, kb. 10 percig főzzük. Ezután szedjük ki a fűszereket.

A tojások sárgáját keverjük simára egy evőkanál cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután egy szűrőn szűrjük át, hogy egy sima, selymes levet kapjunk.

Ezután adjuk hozzá a mazsolát, majd forraljuk fel, és pár percig még főzzük. Közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesíthetjük egy pici cukorral.

A mandulaforgácsot állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, 1-2 perc alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki.

A tejszínhabot (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a szeletelt pörkölt mandulába.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulába forgatott habgaluskát.

Ünnepi leves Harmatosi Ibolyától

­Hozzávalók: 3-4 kg-os tyúk ne legyen sovány. Közepesre szeletelt marhahús 60-70 dkg, ne legyen comb, mert túl száraz. 70 dkg sárgarépa, 40 dkg fehérrépa, 25 dkg nagyfejű gomba, 30 dkg zeller, 1 karalábé, karfiol, kelkáposzta, ízlés szerint, nagy csokor zeller és petrezselyemzöld mosás után összekötve, só+bors+fűszerek, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma hagyjunk rajta egy-két fedőlevelet, szép színt ad a levesnek, 1 paprika és paradicsom, 2 evőkanál kacsazsír, csigatészta 1-2 csomag, de a házi az igazi

Elkészítése:

A tyúkot szétbontom, a mellet óvatosan lefejtem a csontról, tenyérnyi szeleteket készítek.

A mellszeleteket és a marhahús szeleteket enyhén kiklopfolom, félre teszem. A feldarabolt tyúk minden részét felteszem egy nagy 8-10 literes fazékba, annyi vizet engedek rá, hogy éppen ellepje.Felteszem a tűzhelyre, közben az összes zöldséget megpucolom és a gombát is megmosom.

Ahány szelet húsom lett, annyi, kb. fél kisujjnyi vékonyra szelt répát, gyökeret, zellert, gombát készítek és a hússzeletekbe óvatosan belehelyezek mindegyikből egyet, egyet, majd hústűvel, összetűzöm őket.

Közben a felforrt húslét leöntöm és a tyúkdarabokat alaposan átmosom, majd tiszta vízben újra felteszem főni, sózom.

Külön edényben egy vékonyabb egész répát elreszelek, 1 evőkanál kacsazsíron megdinsztelem, majd beleöntöm a fazékba lévő leveshez, ha forr, beleteszem a szódabikarbónát is. Így főzöm lassú tűzön, legalább 3 órát, fedő alatt.

Közben a megmaradt zöldségeket egyenlő nagyságúra vágom, általában félbe.

A 3 óra elteltével, belehelyezem a göngyölt húsokat, majd a gyökeret, sárgarépát, zellert, gombát, karalábét, fokhagymát, vöröshagymát. Forrástól számítva, még kb. 1 órát főzöm.

Családom szereti, ha fűszereket teszek bele, ezt saját magam készítem őrléssel, szitálással, de ki is maradhat a levesből.

Ha van otthon nagyobb teatojás, abba is bele lehet tenni morzsolt állapotban. Egyik fűszerből sem kell sokat beletenni, nem szabad, hogy a fűszerek bármelyike karakteres ízt adjon a levesnek. Itt a harmónián van a hangsúly. Csipetnyi bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, gyömbér, zsálya, lestyán, borókabogyó 4-6 szem, bors, ízlés szerint.

Ha letelt az egy óra, megnézzük, hogy a csontos húsok megpuhultak-e. Ha igen bele tehetjük a zeller-petrezselyemzöldet, karfiolt, kelkáposztát, paprikát, paradicsomot és még 20 percig együtt főzzük.

A főzés során természetesen többször ellenőrizni kell a csontos hús állapotát, hiszen előfordulhat, hogy tyúkunk szemüveggel szemezgetett és nem elég a 4-4.5 óra főzés. Ha viszont szép nagy jércét sikerült vennünk, abban az esetben bizonyára egy vagy másfél órával is rövidülhet a főzési idő.

Míg a leves fő, külön edényben főzzük ki a csigatésztát. A vizet sózzuk, tegyünk bele egy mokkáskanál kacsazsírt is. Fontos, hogy bő vízben főzzük a zacskón előírt ideig. Én minden esetben, ha elzártam alatta gázt, konyharuhával, majd a tetővel leborítom és kétszer megkavarom, kb. 10 percenként. Csak ezután öblítem le. Ezek után a tálaló tálba teszem és összekeverem kevés zsiradékkal.

Az elkészült levest, fedő alatt hagyom 10 percig állni, ekkor már nem ég alatta a tűz.

Előkészítem a tálakat. Egyet a levesnek, ezt mindig leszűröm, külön a zöldségeknek, külön a csontos húsoknak, külön a göngyölteknek. A göngyölteket, ha kiszedtem, hagyom állni, kb. 10 percet, majd utána a hústűket kihúzgálom óvatosan, szét ne essen a hús és félbe vágom őket. A tányért díszíthetem főtt zöldségekkel.

JÓ ÉTVÁGYAT!

A megmaradt levest és a hozzávalókat külön tárolva teszem hűtőbe, mert így 2-3 napig is eltartható a hűtőszekrényben. A csontos húsokat, combokat, meglehet sütni párizsiasan, ha úgy kedveltebb, víz helyett, sörrel is készíthetjük a bundatésztát. Nálunk a gyümölcsmártás a nyerő, meggy-szamócával.

Kapros  pulykaraguleves Csizmadia Jolitól

Hozzávalók: 35 dkg pulyka felső comb, 3 evőkanál olaj,1 kis fej vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 1,2 dl víz,1 kis doboz zöldborsó konzerv, 2 dl tejszín, 1 csokor kapor

Fűszerek: só, őrölt bors, őrölt kurkuma, ételízesítő, ½ csirke leveskocka   Elkészítés:

A húst vágd apró kockára. Lábosban  az olajat forrósítsd fel és a finomra vágott hagymát futtasd meg benne, majd tedd rá a húst: pirítsd le, add hozzá a kis kockára vágott sárgarépát, 3-4 percig együtt pirítsd, fűszerezd tetszés szerint. Öntsd fel a vízzel, és kíméletesen főzd 30 percig, majd tedd bele a zöldborsót a levével együtt.

A tejszínből 1 evőkanál  lisztből kevés vízzel készíts habarást és sűrítsd be a levest. Szórd meg az összevágott kaporral és még 5-6 percig forrald, majd tálald.   Csirkehússal is finom.   Jó étvágyat kívánok.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...