2020.10.23. 17:19:54 8243 201

Légzésterápia – Az egészséges lélegzés titkai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár azt gondolhatnánk, hogy mindössze egy nagy sóhajról van szó, a légzésterápia jóval messzebb mutat. Olyan hosszú ideje megoldatlan problémáinkat segíthet leküzdeni, amikről nem is gondoltuk, hogy valaha gyógyszerek nélkül megoldódik.

Egyensúly - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egyensúly

A megfelelő légzés segítségével helyreállíthatjuk a szervezet vér- és oxigénellátását, amitől jóval ellenállóbb lesz a szervezetünk, erősödik az immunrendszerünk. Javulnak a légúti panaszok, elkerül az orrdugulás, ritkábbak az asztmás rohamok, normalizálódik a keringés és az anyagcsere. Ez pedig az ideális testsúly helyreállításában is segít. A megfelelő oxigénellátottság miatt javul a koncentráció, csökken a stressz, jobban alszunk, jobb lesz a közérzetünk és terhelhetőségünk is. Tehát amennyi problémát okoz a hibás légzés, éppen annyit old meg a helyes!

Az elképzeléssel ellentétben nem a nagy és mély lélegzetet kell vennünk az egészségért. A légzésterápiák alapja az, hogy kevesebb oxigént lélegzünk be és kevesebb szén-dioxidot lélegzünk ki. Ezt könnyedén elérhetjük azzal, hogyha például hosszabb szüneteket tartunk két lélegzetvétel között. A módszer abban segít, hogy a szervezetünkben az ideális oxigén – szén-dioxid arány álljon fel, ugyanis, ha túl magas az oxigén aránya a szén-dioxidhoz képest, akkor hiperventiláció alakul ki. Az így kialakult szén-dioxid hiány hatására a véredények és hörgők izmai görcsösen összehúzódnak, ami emeli a vérnyomást. A magas vérnyomás okozta rövid és hosszú távú gondokat pedig mind ismerjük. Ráadásul számos más gondot is okoz.

Az ideális tehát, az alacsonyabb szintű gázcsere a jó egészséghez! Érdemes a felszíni légzésre átállnunk általánosan is, ami persze hosszú folyamat, hiszen rendszeresen emlékeztetnünk kell rá magunkat az első időkben, egészen amíg rutinná válik.

Azonban naponta két-három alkalommal érdemes kimondottan terápiakén is alkalmaznunk, 20-30 aprócska lélegzetvétellel. Használjuk ki azokat az alkalmakat, amikor félünk, feszültek vagyunk, vizsgahelyzet előtt állunk vagy különösen stresszes szituációba keveredtünk. Ilyenkor csökkentsük tudatosan az oxigénbevitelt! Ha úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk tudatosan kontrollálni, lélegezzünk papírzacskóba! Ezzel növelve a vér szükséges szén-dioxid tartalmát.

Kimondottan intenzív fizikai aktivitásnál azonban valóban szükség van a nagyobb mennyiségű oxigén bevitelre! Ekkor nyugodtan tágítsuk ki a mellkast és vegyünk mély, nagy levegőket.

A légzésterápia legnagyobb kutatója dr. Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor volt, ám a Távol-Keleten is régóta tudják, hogyan helyes beszívnunk a levegőt! Lao-ce szerint: "Az okos ember úgy lélegzik, mintha nem is lélegezne."

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.