2014.07.07. 09:11:17 5076 31

Kutyameleg van, hűtsd magad! Tippek a hőség ellen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi sem lenne egyszerűbb, mint a forró napokat vízparton, a napágyon heverészve, az árnyékban elbújva tölteni... Hiába a nyár, szabadságra jó esetben egy vagy két hét, kevésbé jó esetben egy vagy két nap jut. A többi hétre a szorgos, munkával teli hétköznapok maradnak. Ha a nyár nagy részét Te sem egy egzotikus sziget hűs pálmafái alatt töltöd, néhány apró trükkel próbálunk segíteni, hogy is vészeld át ezt az időszakot.

Hűsítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűsítés

A hosszú ideig tartó „kutyameleg” nemcsak közérzetünknek árt, hanem egészségünknek sem tesz jót. Különösen igaz ez keringési betegségekben, magas vérnyomástól szenvedőknek (erről korábbi cikkünkben már volt szó).

Ha nem is tenger, de víz, víz, víz!

Naponta minimum 2 de akár 3 liter folyadék fogyasztása is ajánlott, ami lehet ásványvíz, gyümölcs- vagy gyógytea, cukormentes gyümölcslevek. (Az idősebb, szívproblémákkal küzdőknek a fenti mennyiség is sok lehet, de mindenki másnak ennél csak több folyadék ajánlható! Főként ha sokat vagyunk a napon.) Kerüljük a koffein- és alkoholtartalmú italokat!

Ne délben sportolj!

Ha lehet, a tikkasztóbb órákban kerüljük a sportot, a nagyobb fizikai igénybevételű tevékenységeket, kertészkedést. Tegyük ezeket a nap elejére, vagy végére. Persze, ha víz közelében vagyunk, egy kis úszás jöhet, melynek hűsítő hatása még egy ideig megmarad.

Hűtsd magad okosan!

Ha otthon vagyunk, vagy egyéb helyen van rá lehetőségünk, napközben is vehetünk egy frissítő zuhanyt. De vigyázzunk, ne azonnal a hideggel kezdjük, illetve ne folyamatosan azt locsoljuk magunkra! A langyos vízzel való zuhanyozás, és a hideg-meleg váltózuhany, langyos vízzel befejezve, sokkal célravezetőbb.

Ha nincs alkalmunk a zuhany alatt „hűlni”…

Folyasd a vízsugarat a kezedre és a karodra, egész a könyöködig. Tusolás helyett megteszi, és a munkahelyeden is van rá lehetőség. Persze, az ideális az lenne, ha az íróasztalod alatt elhelyezett, vízzel teli lavórban áztathatnád a lábad egész nap-„lépőid” biztos hálásak lennének érte, a főnököd már kevésbé De otthon megjátszható!

Öltözz lenge, természetes anyagú, világos ruhákba!

Legjobb a lenvászonból vagy pamutból készült öltözet. Arra azonban ügyelj, hogy viseleted a munkahelyed (írott vagy íratlan) öltözködési szabályaival ne ütközzön!

Ha lehet, napközben kapcsolj ki minden, hőt sugárzó készüléket (TV, számítógép), és még inkább fontos, hogy ne égesd fölöslegesen a villanyt se. Persze, ez inkább az otthon töltött napokra lehet igaz, a főnök valószínűleg nem tolerálná, ha a melegre való tekintettel, a fenti javaslat miatt szünetelne a munka.

Ne vacsorázz túl későn!

A késő este, esetleg még zsíros, nehéz étellel is megterhelt gyomor miatt még nehezebb az elalvás az amúgy is meleg szobában.

Indítsd könnyen a napot!

Reggelizz gyümölcsöt, finom, hűvös joghurtot, vagy túrót, válassz valamilyen teljes kiőrlésű pékárut, uborkát, paradicsomot. Így biztosítod szervezetednek a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiséget, és a gyümölcsök, zöldségek víztartalmának köszönhetően már reggel elkezdheted folyadékháztartásod feltöltését.

A klímát csak módjával!

Ha kint 35 fok van, ajánlatos a klímát 25-28 fokra állítani. Hiába gondolod melegnek ezt a hőmérsékletet, nem szabad hűvösebbre állítani, mert nagyon megterheli a szervezetet, ha az esetleg 15-20 fokkal hűvösebb irodából kitoppansz a hőségbe. Vigyázz, nehogy megfázz a klímától!

Ha nincs klímád…

Ventilátor, vizes lepedő az ablakra, vizes lepedő a ventilátor elé egy székre, folyamatos jég utántöltés a fagyasztóban, fagyi, jégkrém, sör és kitartás!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...