2021.12.08. 14:50:00 6603 245

Kutyaharapást szőrével? Amikor az izomlázra jobb nem rátornázni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Izomláz: Az izomtevékenység másnapján jelentkező, és utána még néhány napig tartó enyhe fájdalom bizonyos mozdulatoknál, ami valójában egyfajta izomgyulladás. A mozgástól elszokott személyeknél vagy éppen újfajta mozgást kipróbálók egyéneknél gyakori jelenség. Vajon tényleg érdemes rádolgozni az izomlázra?

Izomláz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Izomláz

Erre a kérdésre akkor kapod meg a választ, ha sikeresen meg tudod határozni a kialakult izomláz fajtáját! Testünk visszajelzéseinek megfigyelésével és a testedzések fajtáinak ismeretével picit könnyíthetsz ezen a nem éppen könnyű meghatározáson.

Az izomláz fajtái kiváltó okok szerint:

1. A tejsav felszabadulását kísérő izomláz

A 10 másodpercnél hosszabb izom-összehúzódáshoz a szervezetünk oxigén jelenléte nélküli, úgynevezett anaerob energianyerési folyamat által biztosítja. A korlátozott számú foszfát helyett glikogén kerül felhasználásra, ami tejsav képződésével jár. Az izomban ragadva ez utóbbi okoz gyulladást.

2. Szabad gyökök miatt kialakult izomláz

Az aerob gyakorlatokhoz szükséges energianyerés alatt szabadgyökök képződnek és halmozódnak fel az izomzatban, egy bizonyos szint felett ez is okozhat gyulladást. Aki viszont rendszeresen edz, annak a szervezete könnyebben “kidolgozza” az izomból ezt a növekvő koncentrációt. Ezt a folyamatot szelénnel, valamint A-, C-, és E-vitaminnal támogathatjuk meg.

Ebben a két esetben valóban használhat egy nagyon alacsony intenzitású testedzés, de még jobb egy enyhe masszázst beiktatni a fájdalmas izomgyulladás leküzdésére. A helyzet kulcsa, hogy a fájdalmat okozó, felgyülemlett vegyületek ki legyenek mozgatva az izomból.

3. Mikrotrauma kialakulásakor jelentkező izomláz

A rendkívüli erejű vagy hosszúságú megterhelés során az izomsejtek fala, vagy az izomrostok is sérülhetnek. Az izmok túlnyújtásakor ugyancsak keletkezhet ilyen sérülés. Ilyenkor hiába végzünk bármilyen intenzitású mozgást, nem érünk el javulást vele, sőt! Néhány napos pihenést szükséges bevezetni, hogy elkerülhessük a még súlyosabb sérülést.

Kerüld el az izomlázat!

Az izomláz elkerüléséhez fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk és dinamikus nyújtó gyakorlatokat is végezzünk a testmozgáskor, amit fokozatosan erősödő megterhelésre alapozzunk. Az edzést végül statikus nyújtással zárjuk, hogy a legoptimálisabban mehessen véghez a regeneráció folyamata.

Forrás: www.speed-fit.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...