2024.02.18. 15:38:09 6131 170

Különleges ásványok és meteoritmaradványok is lesznek a 16. Lelkes Ásványbörzén
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az év ásványa, a korund, valamint drágakövek, frissen talált meteoritmaradványok, kész ékszerek, ékszerkészítési alapanyagok és dísztárgyak is várják az érdeklődőket február 24-én és 25-én a 16. Lelkes Ásványbörzén a MOM Sportban.

Ásványok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ásványok

A Magyarhoni Földtani Társulat 2016 óta évente kihirdeti az Év ásványa cím nyertesét, amely 2024-ben a korund lett.

A korund (alumínium-oxid) a gyémánt után a legnagyobb keménységű ásvány. Mind a zafír, mind a rubin a korund ásványok családjába tartozik, és mindkettőből különleges ékszereket is készítenek. Az ásvány a színét a kémiai szerkezetében lévő nyomelemekből kapja, e szennyeződések nélkül színtelen lenne. A króm nyomai például vörös színt adnak a korundnak, így rubin lesz belőle; egy sor más nyomelem többféle színt ad a korundnak, ezek a zafírok, de a színtelen korundokat is zafíroknak nevezik. A rendezvényen fotó- és ásványkiállítás mutatja be az év ásványát.

Január 21-én egy több mint egy méter átmérőjű aszteroida lépett a Föld légkörébe Németország felett. A kisbolygót a becsapódás előtt egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel. A Magyar Meteoritikai Társaság expediciója a helyszínre utazott és 4 darab maradványt talált. A nagyközönség ezeket a meteoritokat a 16. Lelkes Ásványbörzén láthatja először egy rögtönzött kiállítás részeként.

A helyszínen többek között a barlangokat bemutató 3D vetítés, interaktív földtudományos játszóházak és bemutató, drágakő-határozás, szakmai előadások, kreatív játszóház és UV-lámpás ásványbemutató is várja az érdeklődőket.

A helyszínen 120 hazai és külföldi kereskedővel, 2000 négyzetméteren várják a nagyközönséget. Bővebb információk a programokról a www.asvanyborze.hu weboldalon találhatók.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.