2017.04.11. 11:00:33 12513 308

Kullancsveszély - mit használj az állatoknál?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár még csak néhány hete tart a tavasz, és annyira nincs is kifejezetten jó idő, a kullancsok máris elszaporodtak. Gyakorló kutyatartóként - és szerencsére kirándulni szerető emberekként - összeszedtük a pro és kontra érveket a különböző kullancsriasztókra.

Kullancs egy kutyában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kullancs egy kutyában

Nyakörv

A legáltalánosabb, ha a kutyára vagy macskára szeretnénk valamilyen kullancs, bolha és más élősködők elleni védelmet, ez jut először eszünkbe. Előnye, hogy viszonylag megbízható védelmet ad, viszonylag kedvező áron. Nem kell semmit megetetni a kutyussal, és általában 1 nap után már kifejtik hatásukat. Hátránya, hogy kisgyerekes családokban óvatosan kell használni, hiszen a nyakörv erős vegyszereket tartalmaz - elég, ha csak simogatja a gyerek a kutyust, máris érintkezhet az erős vegyületekkel. Nekünk is ez az egyik ok, ami miatt nem kifejezetten szeretjük, valamint néhány nyakörv erős szagát sem igazán bírtuk. Viszont tény, hogy az a viszonylag jobb típus, amit a kutyuson használtunk, 6 hónapig nyújtott védettséget.

Gyógyszerek

Nem írjuk le a nevét, de aki kisállatot tart, rögtön tudja, melyikről beszélünk. Nagyon-nagyon megnyugtató, hogy még ha meg is csípi az állatot valamilyen élősködő, azzal nagyjából halálos mérget szív. Bár kicsit drágább megoldás, így nem tudnak elszaporodni a bolhák, és a kullancsok is elhullanak. Hátránya viszont, hogy riasztó hatása szinte nincs is, egy szabadban eltöltött délutánt követően 6 darab kullancsot szedtünk le a kutyus szőréről. Ami a mi esetünkben azért volt problémás, mert az autóban vettük észre azokat. Nos, én magamra nem használtam kullancsriasztót... Hatalmas előnye még, hogy nem kell nézni, hogy nem esett-e le (a nyakörv), illetve nyugodtan mehet vízbe a kutya.

Cseppek

Szintén inkább a távol tartó hatásuk az erősebb, a nyak hátsó részére cseppentve általában egy nap után fejtik ki hatásukat, amely változóan 1-3 hónapig tart. Hosszú szőrű kutyáknál kicsit nehezebb a használat, pláne, ha az eb nem akarja. :) Viszont felszívódást követően ezek is nagyon jó védettséget adnak. Van olyan típus, amelynél kihangsúlyozzák, hogy nem szabad fürdetni az állatot, azonban többnyire a 24 óra letelte után már mehet vízbe kedvencünk. Nagyon fontos, hogy mindig a kutya méretéhez (súlyához) megfelelő kiszerelést válasszuk. Sajnos a rövid védettség nem jár együtt alacsony árral, mindent összevetve a gyakorlatban nálunk ez jött ki legdrágábbra.

Spray

Irtó és távol tartó hatása egyaránt van, és olcsó. Tavasztól őszig elég egy flakonnal, igaz a kutyánk nem valami nagy állat. :) Már meglévő fertőzés ellen is hatásos, de csak nagyon rövid ideig (néhány nap). Hosszabb szőrű négylábúak bundája kicsit összecsomósodhat a befújást követően, de ennyi kellemetlenség talán belefér.

A legjobb megoldás az, ha a fentiekből kombinálunk, a gyógyszer + spray nagyon biztos megoldást jelentett számunkra. Arra viszont mindig figyelj, hogy a használt szerek használati utasítását olvasd el, és mielőtt alkalmaznád azokat, érdemes megkérdezni az állatorvost is, mit gondol róluk. Két, együtt nem alkalmazható riasztó nem csak egymás hatását olthatja ki, de akár súlyosan meg is betegítheti kutyusodat.

A kullancsok előfordulásáról és kiszedéséről itt találsz információt:

Tavasz=kirándulás! Vigyázz a kullancsokkal!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...