2018.10.18. 12:51:04 10041 303

Kréta ősszel is csodás – barangoljuk be a szigetet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Krétára bármikor visszatérnék! A görögök vendégszeretete (nagyon jól tudják, hogy a turistákból élnek), a nyugalom, a sziget hangulata, a klíma, a látnivalók – mind, mind visszacsalogatják az utazót. Ráadásul ide egészen október végéig érdemes elmenni, nem ritka, hogy még a tengerben is lehet fürdeni.

Réthimno, Kréta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Réthimno, Kréta

Kirándulni viszont mindenképpen lehet – akár egész télen - , sőt, ilyenkor célszerű, nem pedig a nagy melegben. Krétára pedig tényleg érdemes elmenni kirándulgatni, a sziget mind kulturális, mind természeti szépségekben gazdag. Mi a nászutunkon keresztül-kasul bejártuk az egyébként hatalmas szigetet – legalábbis görög viszonylatban Kréta nagy szigetnek számít, tulajdonképpen a legnagyobb görög sziget, 8336 négyzetkilométeres területével - és izgalmas helyekre bukkantunk. Van, amit még így sem sikerült megnéznünk, és amiatt – valamint a szép emlékek miatt ???? – mindenképpen visszavágyunk.

Ha kirándulni mész Krétára, a következőket javasoljuk.

1. Bérelj kocsit

Akár egész hétre is bérelhetsz egy kocsit, jól fog jönni, de, ha sikerül Réthimno környéki szállást kifogni, akkor elég lesz pár napra. Azt tanácsoljuk, hogy egy hangulatos kis terepjárót válassz, mert vannak földutak is. A sziget északi oldalán megy egy gyorsforgalmi út, ami jól autókázható, viszont vigyázni kell, mert az emberek a leálló sávban is közlekednek, és természetesen álló autók is vannak itt… Szóval csak óvatosan! Ha letértek erről az útról akkor gyönyörű, de keskeny és szerpentines utakra bukkanhattok, nem árt, ha jó sofőr van mellettetek.

2. Réthimno környékén foglalj szállást

Réthimno egy gyönyörű, hangulatos kisváros. Krétai utunk során engem ez a település fogott meg a leginkább. Időszámításunk előtt kereskedelemmel foglalkoztak a kikötővárosban, és egy gazdag település volt. Az óvárosa a 13. században épült, és Velencét idézi. Maguk a velenceiek építették. Sikátorok, gyönyörű erkélyek, kapuk, szobrocskák, faragott kövek jellemzik. A 16. században épült erődje is csodaszép látnivaló. Van egy kis világítótorony is a mólóján, szóval valóban egy igazi kis ékkő a város, és innen könnyedén eljuthatunk bárhová, hatalmas piaca, szűk kis utcái, múzeumok, pezsgő éjszakai élete miatt érdemes meglátogatni.

  • Szamaria-szurdok: no ez a látnivaló nekünk kimaradt, és ez az egyik oka, amiért visszavágyom. A 16 km hosszú szurdokot Európában a leghosszabbak között tartják számon. Egy csodás völgy, amit egy folyó vájt hegyek közé, amely májustól októberig inkább egy kis patakocska, így be lehet járni a szurdokot. Igazi vadregényes túra, kb. 5-8 órát vesz igénybe. Szervezett, buszos túrák keretében érdemes ellátogatni ide.
    Szamaria szurdokSzamaria szurdok
  • Heraklion: ahogy Kréta többi nagyvárosán, itt is láthatóak mind a velenceiek, mind a törökök nyomai. A velencei erőd és a velencei városfal már messziről csalogatja a látogatókat.

  • Knossos: A Heraklioni túrát érdemes összekötni a Knossosi palotával. Először Knossosba menjünk és jó korán érjünk oda, hogy elkerüljük a pénztár előtti sorban állást.

  • Preveli: egy strand a sziget déli felén, ahová gyakorlatilag egy szakadék mentén épült földúton lehet csak eljutni. Cserébe viszont pálmafákat, egy eldugott tengeröbölben található strandot, és egy patakot is kapunk. ???? Jó pár éve tűz tombolt itt, de mára már újra a pálmafáké a terep.

  • Santorini: Santorini szigetére is el lehet jutni Krétáról, ez egy egynapos út, hajnalban indulás, érkezés késő este. A vulkanikus sziget az ikonikussá vált kék-fehér házaival maga a csoda!

3. Mélyedj el a sziget történelmében is!

Hihetetlen, hogy ez a sziget mennyi kulturális és történelmi emlékkel rendelkezik. Gyakorlatilag minden sarkon van egy rom, egy fal részlet, egy kis templom vagy legalább valami ásatás. A nagyobb városokban régészeti múzeumok, de nem csak ókori történelme, hanem az újkori is érdekfeszítő, hiszen a második világháborúban a krétai csata egy jelentős mozzanata volt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...