2017.11.18. 14:11:50 15778 463

Közönséges galaj, a mirigyeid barátja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Őszinte leszek, ez idáig még életemben nem hallottam erről a galaj nevezetű gyógynövényről. Aztán az élet, meg néhány vérvétel úgy hozta, hogy még az is lehet, közelebbi, akár napi kapcsolatba is kerülök vele, vagyis inkább a belőle főzött teával. De mégis ki ez, mi ez a növény, és miért is jó nekünk?

Gyógytea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógytea

Szinte bárhol olvastam róla, utána, mindenhol azt írták vele kapcsolatban, hogy legalább egy csészével hetente mindenkinek érdemes lenne fogyasztani belőle, mert rendkívül jó hatással van az egész mirigyrendszerünkre. És nem csak arra!

Többen is vannak!

Ha galaj, akkor beszélhetünk közönséges, ragadós és tejoltó galajról, külsejükben, lelőhelyükben van is némi eltérés, ám gyógyhatásukat tekintve szinte teljesen egyformák. Mi most mégis inkább maradjunk a közönséges változatnál.

Hol bukkanhatunk rá, és „kit” érdemes keresnünk?

Általában utak mentén, cserjésekben, száraz réteken, vágásokon fordul elő. Lágy szárú, 30-100 cm magas, egyenes. Virágai sárgásfehérek, aprók, illatuk mézre emlékeztet. De természetesen, ha gyűjtögetésre nincs lehetőséged, illetve biztosra akarsz menni, gyógynövényboltokban, táplálékallergia boltokban könnyen beszerezhető. No, persze, nem az egész növény, hanem a teának való része!

Mikor érdemes gyűjteni?

Ha mégiscsak gyűjtésre adod a fejed, akkor sajnos rossz hírünk van: ezzel várnod kell a következő év június-júliusáig. A maximum 40 cm-es, föld feletti hajtásokat érdemes gyűjteni.

Miben segít nekünk?

Igazán sokoldalú növényről beszélünk a galaj esetében, hiszen külsőleg és belsőleg is alkalmazható!

Ha „belül” használnád

Álmatlanság esetén is a segítségünkre lehet a belőle készült tea, de prosztata-, illetve vesegondokkal küzdők is bátran fogyaszthatják. Vértisztító hatása sem utolsó. Ha az ízéért nem is, a pattanások elleni hatásai miatt a serdülők is szeretni fogják a közönséges galajból készült teát. Körülbelül 2 hétig kell fogyasztani belőle napi 1 csészével. Ha nagyon ragaszkodóak lennének a piros kis „pöttyök”, akár tovább is alkalmazható a kezelés. Ám ami miatt igazán érdemes megszeretnünk ezt a növényt, az az a tulajdonsága, hogy megregulázza a rakoncátlan pajzsmirigyünket. Alul- és túlműködés esetén is hatásos lehet. Ilyenkor a belőle főzött teából (körülbelül 3 gramm teafüvet leforrázunk 2, 5 dl vízzel, majd negyed óráig állni hagyjuk és leszűrjük – ahogy más gyógyteáknál, itt se használjunk fémszűrőt!) kell napi 1 csészével elfogyasztanunk úgy, hogy napközben többször gargarizálunk vele, majd lenyeljük a kortyot. Ízesítőt lehetőség szerint ne használjunk! Ha a pajzsmirigyen göb is megjelenik, a leforrázott teafüvet dunsztkötésben éjszakánként érdemes a göbre helyezni. Nagyjából 2 hetes „kezelés” javasolt így, ezáltal csökkenhet a duzzanat.

Erre jó, ha külsőleg alkalmazod

Ha csak gargarizálunk vele, úgy a szájban lévő daganatok keletkezését akadályozhatjuk meg vele. Ezen kívül bizonyos bőrbetegségek esetén is használható azok kezelésére.

Mire használták még – és egyéb érdekességek!

Gyógyhatását korábban sem rejtegette a nagyvilág elől, régen epilepsziát kezeltek vele. A friss növény kifacsart levét fogyasztották, naponta 3 teáskanál volt az adag. Régebben daganatos megbetegedéseket is kezeltek vele, az adag szintén napi 3 volt a frissen préselt léből, egy-egy kiskanál kellett belőle étkezések előtt. Egészen eddig alkalmazták, amíg a probléma meg nem szűnt. Megelőzés céljából is hatásosnak vélték, ilyenkor heti egyszeri fogyasztás volt a célszerű. Valóban „szent” gyógynövényről beszélhetünk a galaj esetén, hiszen ha a legendák igazak, Jézus bölcsőjét is ezzel bélelték. Talán ezért is tartozik azokhoz a növényekhez, melyeket Mária növényeinek hívnak. A fentiek alapján talán az sem véletlen, hogy a szülő nők ágyába is került belőle korábban, hogy megvédje őket és a születendő gyermeket is a rontástól.

Vigyázat!

Pattanások ide, pattanások oda, 12 éven aluli gyerkőcöknek nem ajánlatos még a galaj nevű gyógynövény fogyasztása! Várandós, szoptatós kismamák mindenképpen konzultáljanak orvosukkal a tea fogyasztásával kapcsolatban, főleg, ha a várandósság, anyatejes időszak alatt amúgy is szednek egyéb hormontablettát!

Cikkünk nem helyettesíti az orvossal, szakemberrel való konzultációt! Mielőtt elkezdenénk használni, fogyasztani a közönséges galajt, mindenképpen beszéljünk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.

Forrás: gyorgytea.hu, hazipatika.com, gyogynovenysziget.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...