2018.04.30. 15:45:02 10021 254

Körömenciklopédia: érdekességek a körmödről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kinek a színpompás mandula, kinek az elegáns francia, kinek pedig az egészen karomszerű hegyes köröm tetszik. De elgondolkodtál-e már azon, hogy honnan ered ez az önkifejezési mód? Mikortól lett a divatos nő szimbóluma a hosszú köröm?

Körömlakkozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Körömlakkozás

A körömdíszítés dicső hajnala

Már az ókori Egyiptomban különös gondot fordítottak az előkelő hölgyek a szépségápolásra. A körmeiket pedig nem akármivel, hanem aranylemezekből készült motívumokkal díszítették. Nem is gondolnánk, hogy a néhány évvel ezelőtt nagyon trendi porcelánt pedig már Kleopátra is használta! Főként vörös színben pompáztak a körmei.

Az indiaiak természetesen hűek maradtak régi hagyományaikhoz és azóta is előszeretettel színesítik megjelenésüket hennával.

A görög és a római óriásbirodalmak sem maradtak le a pedikűr és a manikűr tekintetében: az erre specializálódott rabszolgák ezüst- és aranyporral ékesítették tehetős gazdáik kéz- és lábkörmeit.

A körömlakk korai elődje azonban Kínában került kifejlesztésre. Ebben a birodalomban is hódítottak a nemesfémek, de ugyanolyan gyakori volt a piros és a fekete körömfestés alkalmazása is.

A körömápolás küszködése és felemelkedése

A sötét középkorról köztudomású, hogy az emberi higiénia nem játszott túl nagy szerepet az akkor élők életében. Újabb áttörést a körömápolás és díszítés terén csak a reneszánsz korszak beköszönte hozhatott. Az 1800-as évek elején a francia királyi udvarban fogorvosi szerszámokból kifejlesztették az első reszelőket és körömvágó ollókat. Sokan ezekből az időkből származtatják a bájos francia manikűrt is a visszafogott (rózsaszín és bézs) színeivel.

A modern kori körömlakkot az autóipar fejlődésének köszönhetjük, amikor is Henry Ford feltalálta az autófestést. 1932-ben pedig már valódi pigmenteket tartalmazó körömlakkot dobtak piacra a Revlon testvérek. A körömdíszítés történetének áttekintése után kijelenthetjük, hogy a mai értelemben vett körömdivatot a XX. századi dívák, többek között Greta Garbo és Rita Hayworth, hozták divatba.

Az első műkörmök megjelenésére sem kellett sokat várni. Amerikában a filmipar használta inkább ezeket a pótlásokat, amik 1934-ben kerültek forgalomba. A műkörmök evolúciója döntően az USA-ban zajlott. 1985-re már a fényre kötő alapanyagok is mindennapinak számítanak.

A köröm divatja napjainkban

Legyél akár visszafogott, akár harsány, egy-két dolgot azért jobb észben tartani:

  • Az ápoltság az első lépés! A köröm formája igazodjon a kéz formájához.
  • A kevesebb több. A műköröm (hossza) semmiképp se akadályozzon a mindennapi tevékenységekben.

Újabb és újabb divatszínek, feltűnő virágok, strasszok, csíkok és pöttyök. A körömdíszítésnek csak a képzelet szabhat határt.

Forrás: moonbasanails.hu/mukorom-blog/mukorom-cikkek/a-koromapolas-es-diszites-tortenete.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...