2021.06.25. 08:28:56 8203 196

Kontakt tánc, kontakt improvizáció - az életre kelt érzés mozgásművészete
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre többet hallani a kontakt improvizációról, egyre gyakrabban előkerül és egyre több embert érdekel, pedig már körülbelül 50 éves múltja van. De mi tulajdonképpen ez a mozgásforma és miért jó? Miért szeret bele szinte mindenki, aki kipróbálja?

Kontakt tánc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kontakt tánc

Elsőre kissé megfoghatatlannak tűnik, talán mert nem konkrét mozdulatsorokból épülő sport. Talán nem is a sport a legjobb szó rá, inkább a mozgásforma. Persze nem azért illik rá kevésbé a sport szó, mert nem kell hozzá koncentráció, izmok, vagy esetleg nem olyan felszabadító vagy kimerítő, csupán azért, mert annyira szabad, hogy még a sport skatulyába sem szívesen csomagolja az ember.

A hetvenes években, elsősorban a Steve Paxton nevű úriember vezette táncórák, előadások kapcsán kezdett kialakulni ez a táncforma, majd Európába is begyűrűzött. Ha a lényegét akarnánk megfogalmazni, talán a testbeszédes párbeszéd fejezné ki legjobban.

Önismeret magas szinten

Általában duettként működő tánc, ám nem kell, hogy ellenkező nemű, vagy bármilyen nemű, egymáshoz vonzódó felek űzzék együtt. Nincs benne üzenet, rejtett szexualitás, a lényeg inkább a saját reakcióinkban van, az ösztönösen életre keltett rezgéseinkben, érzéseinkben, válaszreakcióinkban... Fontos elem a bizalom, az, hogy érezzük, mennyire alakul könnyen vagy épp nehézkesen, de nem elhanyagolható a döntés szabadsága, a mozgás szabadsága, az érzékszerveink folyamatos ingerlése sem.

Improvizatív, tehát nincsenek kötött formulák

Alapvetően a stabilitásból való kizökkenés, kibillenés indítja meg a tánc gesztusait, és ez indítja el vele párhuzamosan a lelki munkát is. Vannak persze megnevezett mozzanatok, amiket alkalmazhatunk a tánc során, úgy, mint gurulás, ugrás, esés, emelés. A két test összedolgozik, egyik reagál a másikra, egyik fél fogadja a másik súlyát, érintését. Vagy épp nem fogadja, döntés kérdése. Nem annyira izom, mint egyensúly és figyelem tréning, ezért hát a méret és súly béli különbség a partnerek között nem releváns.

Előnyei

Nem csak a testtudatunk, az önismeretünk, de az egyensúlyérzékünk és a koordinációnk is hatékonyan fejleszthető az kontakt improvizációval. Ezen felül teremt egy olyan bizalmi helyzetet, ami, bár talán elsőre komfortzónán kívüli, mégis az érintés bizalmát és pozitív érzését adja át, ezáltal dolgozva el a mindennapok stresszét és feszültségét. Capoeirához hasonló elemei egyszerre alkalmasak a koncentráció és a relaxálás tudatos műveléséhez.

Forrás: szazope

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.