2024.02.21. 08:33:39 6008 206

Könnyítsd meg a háztartási munkákat ezekkel a módszerekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A házban és a ház körül végzett tevékenységek nem tartoznak az „egyszer és mindenkorra befejeztem” típusú munkák soraiba. Egy otthon patyolattisztasága, rendezettsége mögött folyamatosság van. Folyamatos munka, odaadás, fegyelem. A tisztaság – bármennyire is szeretnénk – nem egy statikus állapot. Ahol zajlik az élet, ott a teendők is egyre szaporodnak. A „másodlagos tevékenységként” és „nem fizetett/láthatatlan munkaként” is emlegetett háztartási feladatok alapos elvégzése pedig napi több órát is igényelhet.

Csak nyugodtan! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csak nyugodtan!

A HETUS időfelhasználási felmérése rámutat arra, hogy a nőkre általában jellemzőbb a multitasking, azaz a többfeladatosság, a több munka egyidejű elvégzése. Ehhez hozzácsatolódik az a már-már állandósult belső indíttatás is, hogy a lakókörnyezetüket a lehető legrendezettebben, legtisztábban akarják tudni. Amennyiben erre nem kerül sor, akár bűntudat, önhibáztatás és stressz is lehet a hozadéka.

Egy jól kialakított otthonszervezési stratégiával nagyobb eséllyel elkerülhető a rendetlenség, valamint az elvégzendő/elhalasztott feladatok halmozása. Nem csoda, hogy mindig örömmel fogadjuk a mindennapjainkat átláthatóbbá, szervezettebbé, egyszerűbbé formáló tippeket, praktikus ötleteket, jól bevált trükköket és tanácsokat.

Ezekből a háztartási ötletekből válogattunk most össze néhányat abban bízva, hogy te is rálelsz azokra a praktikákra, melyek segítségedre lehetnek a mindennapi teendőid során. Karin Winkel könyvében (Ötletek a háztartásban) olyan gyakori problémákhoz kínál megoldás-lehetőségeket, mint az odakozmált étel, az eltávolíthatatlannak tűnő foltok, vagy a vártnál sápadtabb színű textíliák. Mindezekhez pedig igyekszik minél egyszerűbb, lehetőleg környezetbarát megoldásokat javasolni.

Amennyiben hamarosan sort szeretnél keríteni a tavaszi nagytakarításra, akkor nem úszod meg ablakpucolás nélkül. Ehhez Karen tanácsa a denaturált szesz használata (egy vödör vízhez körülbelül öt evőkanálnyi mennyiség keverése), az átdörzsölést követően pedig a jól bevált újságpapíros fényesítést javasolja.

Az alumíniumedények tisztításával gyakran meggyűlhet a bajunk, főként, ha idővel sehogyan sem akarnak fényesek maradni. Hogy visszanyerjük a fényüket érdemes rebarbarát, spenótot vagy almát főzni bennük, a külsejüket pedig cigerattahamu és szappanpor keverékével átdörzsölni.

Ha takarítás közben a bútorok is áthelyezésre kerülnek, gyakran ott éktelenkedhet a szőnyegen a „lábuk nyoma”. Egy nedves anyagot helyezzünk a benyomódott szőnyegrészre és a vasalót (gőzölős) óvatosan vezessük végig a felületen. Miután jól átgőzöltük a részt, fésüljük felfelé a lehajlott szőnyegszálakat.

A lefolyók tisztításához használjuk a szóda erejét, amit helyezzünk a felforralt vízbe, majd ezzel öblítsük a lefolyót. Volt bűz, nincs bűz.

Ha néhanapján sikerül elsóznunk az ételt, akkor a „szerelmes a szakácsné” megjegyzések elkerülése érdekében gyorsan hámozzunk meg egy nyers krumplit, tegyük bele az ételbe, majd főzzük kicsit. Tálaláskor ne feledkezzünk meg eltávolítani a krumplit. Ugyanezt a sótalanító funkciót tölti be a nyers tojásfehérje is, melyet később ugyancsak el kell távolítani az ételből.

A fésűk tisztításához használjunk borotvahabot. Kevés ideig hagyjuk állni a fésűn, majd öblítsük le hideg vízzel.

A fürdőszobai csempék fugáit egy használt fogkefe és ecet segítségével súroljuk át, ezzel a piszok és a vízfoltok is eltávolíthatók a felületről.

Amennyiben tervbe vettük, hogy a háztartásunkból kiiktatunk mindenféle veszélyes kemikáliát, ezeket helyettesíthetjük környezetbarát változatokkal, és biztosan nem fogunk csalódni bennük. Ilyenek lehetnek az ecet és a citromsav, amit vízkőoldásra, a WC, a fürdőszoba és a konyha tisztítása során egyaránt sikerrel alkalmazhatunk. A szóda lefolyótisztításra, mosogatáshoz, szagtalanításra használatos. Esetleg beszerezhetünk öko tisztítószereket is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...