2015.09.24. 15:17:02 19462 314

Kökény – Tudtad, hogy hasznos gyógynövény?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha szeretsz túrázni már biztosan Te is elsétáltál kökénybokrok mellett, és valószínűleg eszedbe sem jutott megkóstolni a termését. Ha mégis megkóstoltad, lehet, hogy nem nyelted le... Pedig a kökény egy elfeledett gyógynövény, amelynek levelét, termését és virágát is gyűjthetjük. Igazi főnyeremény!

Kökény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kökény

Szeptemberben és októberben érik a kökény, ám a csonthéjas gyümölcsöt akkor érdemes begyűjteni, ha már megcsípte a dér, mert ezután finom, édeskés az íze, előtte elég fanyar. Erdőket, mezőket, hegyvidékeket járva könnyedén találkozhatunk a maximum négy méter magas cserjével, bogyóit tövises ágakról kell leszüretelnünk, de megéri a kínlódást.

Az apró, hamvas, kékes-fekete színű bogyó tulajdonképpen egy vadon élő csonthéjas gyümölcs, amelyből lekvárt, likőrt és gyógyitalt is készíthetünk. A népi gyógyászatban főleg virágát hasznosítják, ebből készülhet tea is. A leveléből készült forrázat vese- és hólyag problémákra lehet gyógyír (1 evőkanál szárított levél – 1 bögre forró víz).

A kökény virága

Tavasszal gyűjtjük bimbóit. A virág gazdag flavonoidokban és illóolajokban, ezenkívül fitoszterolt és kumarint tartalmaz. A kökényvirágból készült tea enyhe hashajtó, így segíthet székrekedés és puffadás esetén. Egyéb emésztési problémákra is fogyasztható, segít megszüntetni a görcsöket is. Megfázás és felső légúti problémák kezelésére is finom megoldás lehet.

Kökénytea recept

A kökényvirágból forrázatot készíthetünk: 2-3 kiskanálnyi szárított virágot forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.

A kökény gyümölcse

A termést tényleg csak az első fagyok után érdemes gyűjteni, hiszen ez megpuhítja és édeskéssé teszi az egyébként fanyar és kemény bogyókat. Gyulladáscsökkentő hatású, amit többek között reumás fájdalmak esetén is kihasználhatunk. A belőle készült lé a megfázásos időszakban aranyat érhet: öblögessünk vele torokgyulladás ellen. Magas C-vitamintartalma is hozzájárul a gyógyuláshoz. A kökény bogyó főzetét bélhurut ellen is ajánlják, evés előtt fogyasztva javítja az étvágyat is és az anyagcserét. A kökényből készült lekvár serkenti a gyomornedvek termelődését.

Kökény ital recept:

A frissen szedett termést forrázzuk le annyi vízzel, ami elfedi. Érleljük két teljes napig, majd szűrjük át. Ehhez az italhoz adjunk cukrot (literenként kb. fél kg cukor), majd forraljuk fel többször. Ezután öntsük steril üvegekbe, zárjuk le és hagyjuk kihűlni.

Kökény lekvár recept:

Áztassuk a kökény termését hideg vízbe egy éjszakára, majd másnap reggel szűrjük le. 1 kg bogyóhoz öntsünk 2,5 dl fehérbort és 1,5 dl vizet. Forraljuk fel, és közben folyamatosan kavargassuk. Ezután passzírozzuk át és ezt a mag nélküli gyümölcshúst kilónként 35 dkg cukorral főzzük tovább, míg lekvár sűrűségű nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, s dunsztoljuk.

Cikkünk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a az orvosi vizsgálatot illetve szakvéleményt.

Forrás: egeszsegtukor.hu, hazipatika.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...