2017.08.08. 09:00:54 11624 393

Kis kertemben levendula - ezért gyűjts a virágból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel jócskán benne vagyunk a nyárban, sőt, nyakunkon az utolsó nyári hónap, nem feledkezhetünk meg arról, hogy betárazzunk télire az illatos levendula virágjából. Ilyentájt ideális esetben már jó pár hete hozza a növény jellegzetes illatú és színű virágjait. Nekünk nincs más dolgunk, mint „aratni”.

Levendula - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendula

Mit tud a levendula

Sok kultúrában alapvető gyógynövényként tartják számon nyugtató, epehajtó, étvágyjavító tulajdonsága miatt. Sokan alkalmazzák kezdődő fejfájáskor annak teljes kialakulása ellen akár tea formájában, akár az olaját halántékra dörzsölve, de sokszor hallottam már idősebbektől egy-egy jól sikerült családi összejövetel után – értsd: elképesztő mértékben túlettük magunkat – hogy kisfiam, igyál meg egy kis levendulateát, jobban leszel. Az olaját lehet cseppenteni fürdővízbe is, nyugtat, elcsendesít. De használhatjuk illatmécsesben is, télen egy csepp nyarat idézhet az illat.

És akkor még nem is említettük a növény egyik leggyakoribb felhasználási területét, a ruhásszekrényt. Ezt szinte mindenki ismeri, a molyok ellen az egyik legideálisabb és leginkább ismert védekező eszköz.

Hogyan szedjük, tároljuk a levendulát

Nyáron, amikor eljön a szezonja, szárastól kaszáljuk a virágokat és csokrokba kötve, lógatva szárítjuk lehetőleg száraz, páramentes helyen. A már száraz virágot akár leválasztva a szárról rakhatjuk kis tüll zacskóba, varrhatjuk textil zsákocskába, és így a legegyszerűbb berakni a ruhák közé, ajándéknak sem utolsó. De magát a száraz csokrot is függeszthetjük díszként a lakás bármely pontjára. Olajtartalma akkor kedvező mértékű, amikor a virágok egy része már elnyílt, tehát, ha olajat szeretnénk belőle készíteni, ekkor érdemes aratni.

Ha még nincs levendula a kertünkben

Amennyiben nincs otthon levendulánk, mindenképp érdemes ültetni, hálás növény, és extra odafigyelésre nem tart igényt. A vásárolt töveket a szokásos módon ültetjük egymástól 50-100 cm-re, attól függően, hogy összefüggő sövényt vagy bokrokat szeretnénk kialakítani. A kiválasztott terület lehetőleg kifejezetten napos legyen, az árnyékot nem kedveli. Az ültetést követően még rendszeresen öntözzük.

Ha azt szeretnénk, hogy rendesen bokrosodjon, érdemes virágzás után visszavágni. Alapból nem különleges igényű növény, szárazságtűrő, a külön öntözést meghálálja. Arról egyébként nem is beszélve, hogy még ha kifejezetten nem is az a célunk a levendula termesztésével, hogy gyógyteát, olajat és egyebeket spejzoljunk el belőle, a kertünknek akkor is szép díszévé válik és határozottan vonzóvá teszi a környezetünket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Gurulj két keréken a jobb létért

A kerékpározás sokak szívébe és mindennapi sporttal egybefonódó hobbi tevékenységébe belopta magát. Sokan úgy vélik, hogy a kétkerekes mozgásforma bizonyult az egyik legjobb döntésnek az életükben, mely segítette őket egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet kialakításában. Milyen hatásokkal számolhatunk, ha felpattanunk a fémparipánkra?

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.