2020.01.17. 14:59:07 8565 271

Kik boldogabbak? - A férfiak és a nők valóban eltérően élik meg a boldogságot?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nők és a férfiak közötti biológiai, társadalmi és pszichológiai különbségek számos közhely, vicc és kutatás tárgyát képezik. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a nők kétszer olyan gyakran szenvednek depressziótól, mint a férfiak. Miért és mennyiben befolyásolja a boldogságérzetünket a nemünk?

Boldog pár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog pár

Arra a kérdésre, hogy melyik nem a boldogabb, nem igazán lehet egzakt választ adni. A nők és a férfiak boldogságérzete ugyanis alapjaiban tér el egymástól. A depresszió nemi különbségei a nők hátrányára billentik a mérleg serpenyőjét, ugyanakkor ők azok, akik intenzíven meg merik élni pozitív érzelmeiket, a boldogság és az öröm érzete pedig kiegyenlítik a depresszió kockázatát.

Szocializációs különbségek

Azáltal, hogy az eltelt évezredek során a kislányok és a kisfiúk merőben más nevelést kaptak, a férfiak védelmező és családfenntartó minősége többnyire gátolja az erősebb nemet abban, hogy kifejezze boldogságát és kifejezésre juttassa félelmeit. Míg a nők haragjukat fojtják saját magukba - a társadalmi elvárásoknak megfelelően, addig a férfiak nyíltan kifejezik azt. Ennek eredményeként a stressz és a depresszió kevésbé veszélyezteti őket, ráadásul lehetővé téve számukra a rugalmasságot és a nagyobb problémamegoldó képesség kifejlesztését.

Agyi különbségek

A szocializációs eltérések mellett agykutatók rávilágítottak arra is, hogy a nők érzelmi felismerése és empátiája magasabb. Éppen emiatt tapasztalnak a nők mélyebb szomorúságot vagy képesek nagyobb bűntudatot érezni, mint a férfiak.

A társadalmi korlátok és az elutasítástól való félelem miatt a nőknek nehezebb fenntartani a boldogság érzését. Mások igényeinek állandó előtérbe helyezésével egy idő után hiányérzet alakulhat ki a gyengébb nemnél. Azonban a „női erkölcs” késztető ereje révén végzett hatásosabb munka hoz számukra végül megelégedést. Ezzel szemben a férfiak hajlamosabbak az öröm hajszolására.

Hálózatépítő nők

Az a tény, hogy a hála kifejezése erősen hozzákapcsolható a boldogság fogalmához, alátámasztja azt az elméletet, miszerint a nők boldogsága leginkább a környezetükkel fennálló (mély) kapcsolatrendszertől függ.

A boldogság tehát nem csupán egyéni tapasztalataink függvénye, hanem keresztülhullámzik a kapcsolati, ill. társadalmi hálózatunkon is.

Forrás: inverse.com/article/52929-men-vs-women-who-s-happier-psychological-social-factors

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...