2019.06.27. 11:10:22 12077 239

Ki az az Influcencer, mit csinál a Youtuber?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hangzatos szavakkal dobálózik a média és a társadalom egyaránt. Míg korábban olyan munkákkal lehetett jól keresni, mint ügyvéd, orvos, vagy épp tévésztár, manapság nagyobb rákészülés nélkül is meglovagolhatja valaki a média sikereit. És élhet belőle nagyon is jól. Ez persze nem minden Youtuberre vagy influencerre igaz, de kik is ők? Szakma ez egyáltalán?

Influencer, vlogger, youtuber - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Influencer, vlogger, youtuber

Pontosabban…

A Youtuberek azok a személyek, akik a Youtube videó megosztó portálra gyártanak tartalmat. Semmi kötöttség, semmi meghatározottság nincsen, felvesznek néhány videót és feltöltik a portálra – tehát bárki lehet Youtuber. Legyen a videó akár hasznos, érdekes, akár egy üres, tartalom nélküli műsor. Minél több néző van egy-egy tartalom megosztónál, annál jobban keres az illető videós. Minden (és tényleg, minden!) témában találunk videósokat. A szépségtippek, smink készítő videók mellett nagyon népszerűek a számítástechnikai játékokkal foglalkozó videók is. Azonban az életmód, egészség, háztartás, szépség témával foglalkozó videóknál kiemelten figyelnünk kell arra, hogy bárki, bármiről nyilatkozhat, az attól még nem feltétlenül lesz szakértője a témának.

Mi leszel, ha nagy leszel? Videós?

Ha a gyermek nézi, itt is, mint az internet más felületein, érdemes kereteket szabni, illetve hátteret adni a gyereknek. Fontos, hogy ne gondolja, hogy értéket képvisel az, ha videókat készít a semmiről – ne legyen ez egy üres életcél, ne a „követők” számában mérje saját maga vagy egy ember értékét. A tiltás nem feltétlenül jó megoldás, inkább próbáljuk olyan videók felé terelgetni, amely valóban értéket tud adni az életéhez, például tanulhat belőle valamit, vagy segít a tinédzser kor kérdéseiben, a világ dolgaiban boldogulni.

Influencer – a benyomásgyáros

Bőven van közös halmaza az infulencereknek és a youtuberek táborának, hiszen mindkettő a népszerűségre épít. De nem minden videós influencer és nem minden influencer videós. Influencernek nevezzük azokat a személyeket, akik nagy befolyással vannak embertömegükre az által, hogy véleményt nyilvánítanak, akár direkt módon, akár a hétköznapi életmódjukkal.

Konkrétabban: az influencer közösségi platformokon aktívan megoszt önmagáról tartalmakat, amit (főleg tizenéves gyerekekből álló) nagyobb társaság napi szinten követ. Ez lehetőséget ad egy újabb reklámozási formára: Az influencer ingyenesen kap egy terméket, melyet megjelentet direkt vagy burkolt módon a Facebookon, Instagrammon vagy épp a Youtube-on, Twitteren, stb. ezzel óriási népszerűséget adva neki. Ehhez többnyire kapcsolódnak a terméket dicsérő szavak és egy-két hatásos #hashtag – amire kattintva hasonló tartalmakat érhetünk el. Ez a marketing sokszor pénzkeresési lehetőség is az influencerek számára – nem a terméket kapják ingyen, hanem egy megállapodott összegért „arcai lesznek” a termékeknek, akár egyszerre többnek is.

Mi a baj ezzel?

Pontosan ugyanaz, mint a reklámozás bármely válfajával: nem feltétlenül hiteles. Marketingben mindig az (vagy inkább annál több) szerepel, mint amit egy terméktől várnánk a maga kategóriájában. Akkor is, ha az információ nem maradéktalanul valós. Influcencerek esetén súlyosabb a helyzet – mivel személyességre építő műfaj, ezért őszinteséget vár a közönség – könnyebben hisz hát el bármit. Másrészről olyan réteget szólít meg, akik még jellemzően nincsenek tisztában a pénzkeresés nehézségeivel, és életkorukból adódóan nagyobb hangsúlyt fektetnek a külsőségekre, a beilleszkedésre, a felszínre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...