2022.12.21. 17:20:00 8117 288

Kettőt egy gyúrásra: Bejgli és sajtos tekercs ugyanabból a kelt tésztából!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kell egy tuti recept, aminek a hozzávalóit nagy tételben meg lehet vásárolni, hogy ne csak karácsonyi, de szilveszteri péksüti is kerülhessen belőle a sütőbe? Ne keresgélj tovább! Sós és édes receptekhez ugyanaz a tészta is tökéletesen alkalmas lehet.

Kelt tészta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kelt tészta

Habár fent csak bejglit és sajtos tekercset láttál megemlítve, ez az univerzális recept bukták, csigák és kiflik stb. tésztáját is képezheti. Magyarul szólva a tészta édességét figyelembe véve bármilyen töltelékkel elkészítheted bármelyik formájú péksüteményünket belőle!

Univerzális kelt tészta

Hozzávalók:

150 ml tej
2 db tojás
100 gr szobahőmérsékletű vaj
50 gr friss élesztő
750 gr liszt
Édes tésztához: egy csipet só, és 2 ek. cukor
Sós tésztához: 1 ek. cukor, valamint 1 tk. só

A langyos tejbe kanalazzunk bele egy kevés cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza egy nagyobb tálat. Keverjük el benne a sót, a kissé felvert tojásokat, valamint a maradék cukrot. Öntsük hozzá a lisztet és a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt. Gyúrjunk a masszából lágy tésztát, amit aztán takarjunk le és tegyük meleg helyre.
Kelesztési idő: 1 óra.

Ezalatt pedig csak annyi dolgunk van, hogy el- vagy előkészítsük a szükséges sós vagy édes tölteléket, ami lehet egyszerű lekvár, sajtkrém, diós vagy mákos töltelék, sonka párolt lilahagymával, mogyorókrém, virsli, kakaós vagy fahéjas töltelék, túró sósan és kaprosan vagy netalántán édesen.

A töltött és megformázott péksüteményeinket lekenhetjük egy kis tojással, aztán előmelegített sütőben süssük aranybarnára mindet. A sós péksütik tetejére szórhatunk lenmagot, szezámmagot vagy egész mákszemeket és durva szemű sót is, attól függően, melyik illik a választott töltelékünkhöz.

A karácsonyi időszakban bejgli is készülhet a tészta édes változatából, míg sósabbra készítve tökéletes szilveszteri falatok lehetnek belőle.

Forrás: www.eletmagazin.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...