2023.07.04. 09:45:00 6828 259

Készülj fel egyszerű praktikákkal a közelgő hőségre: Hűtsd le az otthonodat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyár közepén, amikor a hőmérséklet jellemzően magas és a napsütés is már-már bántóan intenzív, néhány már korábban is jól bevált praktika segíthet csökkenteni az otthoni levegő hőmérsekletét. Csak annyi kell, hogy elszakadjunk a normál napirendtől, és figyeljünk pár apróságra!

Hőségben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hőségben

A nagymamájától mindenki megtanulta, hogy szellőztetni nyáron csak a hűvösebb időszakokban, például reggelente és éjszaka érdemes, míg nap közben árnyékolni (redőny, függöny, napellenzők) kell a csukott ablaktáblák felületét. Ez tiszta sor, és saját bőrünkön érezhetjük, ha nem így teszünk. Ha kisbabával vagyunk otthon, vagy háziállatok maradnak egyedül a lakásban, míg mí dolgozunk, akkor még nagyobb a felelősségünk az életterek hűtésekor.

Alacsonyabb hőmérsékletű helyiségek kihasználása:

Amikor az időnket otthon töltjük, használjuk inkább azokat a helyeket, ahol általában hűvösebb a levegő. Ha többszintes házban élünk, akkor ez jellemzően a földszint, vagy ha van, akkor a pincerész lesz. Itt kevesebb energiába fog kerülni hűteni a levegőn, mint a magasabb hőmérsékletű felső szinteken.
A háziállatok előtt ne tartjuk zárva a fürdőszoba ajtaját, mivel ők szívesen fognak a járólapon elfeküdve hűsölni odabent.

Ventilátorok vagy klíma használata:

Hőségben ki ne vágyna a légáramlat előnyeire?
Habár a ventilátor segítheti a párolgás folyamatát, és kellemesebben érezhetjük magunkat tőle, akkor se irányítsuk közvetkenül magunkra! A klíma is éltető lesz ilyenkor, de csak akkor kapcsoljuk be, ha rendesen karban van tartva, és ne hűtsük túl a lakást vele, mert egyrészt hatalmas energiaigény léphet fel, másrészt mi is könnyebben fogunk hőgutát kapni odakint.
Ha ezek ésszerű használata mellett is kibírhatatlan melegünk lesz, használhatunk jégzasckókat vagy hűtött vízzel teli palackokat, amelyekkeltovább hűthetjük magunkat.

Hőtermelő berendezések kikapcsolása:

Amúgy is figyelnünk kellene az energiafelhasználásunkra, így ilyenkor duplán érvényes az az intelem, miszerint: “Ha nem használod, kapcsold ki!”
Felesleges hőt képes termelni többek között a számítógép, a televízió és a huzamosabb időtartamig működő háztartási gépek.

Energiatakarékosabb háztartási eszközök használata:

Amennyiben itt az ideje annak, hogy új háztartási gépet - pl. hűtőszekrény, ventillátor - vásároljuk, mindenképpen olyan terméket érdemes választanunk, amelyik a legjobb energiatakarékossági besorolást kapta:
- A hagyományos és halogén izzókat fokozatosan csréljük át LED izzókra, mert azok jóval kevésbé melegszenek fel és adnak le felesleges hőt a környezetüknek.
- Az inverteres klímák jobbak az energiamegtakarítás szempontjából, mert ezek a berendezések képesek automatikusan szabályozni a kompresszor sebességét a kívánt hőmérséklet elérése érdekében.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...