2018.08.01. 12:58:13 9299 305

Kerti kisokos augusztusra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Augusztus az év legszárazabb hónapja általában, így a locsolás most még inkább porondra kerül, de lássuk milyen teendők várják a kapaforgatókat a nyár végéig!

Kertészkedés, paradicsom szüret - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés, paradicsom szüret

Már itt is van a nyár utolsó hónapja, ez a papírforma szerint ugyan a legmelegebb és egyben a legszárazabb is szokott lenni, de manapaság már időjós legyen a talpán, aki mert ilyen kijelentésekbe bocsátkozni. Örülhetünk, ha a hóemberépítés nem lesz júniusi nyári sport, úgy megkutyulódott a környezetünkben minden, amit időjárásnak nevezünk. Vagy legalábbis így érezzük. Nem tisztem vitatkozni az ezen a téren sokkal okosabbakkal, de az tény, hogy idén eddig még kevesebbet főtt a fejem a kertben kisárgult fű miatt, és nem, nem öntöztem többet. No persze augusztus még hozhat sivatagi szárazságot, éppen ezért a hobbikertész jelmondata most is lebegjen szem előtt: légy résen, és töltsd csőre a slagot.

Amire tehát oda kell figyelni

Vegyük alapul, hogy a hónap tikkasztó és szikkasztó lesz, tehát alaposan figyeljünk oda a növényeink víz, illetve tápanyag pótlására. Az öntözés, locsolás ugyanúgy, mint eddig, legyen tervszerű, semmiképpen ne esetleges. Minél kevesebb égi áldást kap a nyakába a növény, annál rendszerezettebben kell követnünk az öntözést. Ami fontos, mindig a reggeli és esti órákban gondoskodjunk növényeink vízpótlásáról, a forró déli időszakot felejtsük el.

Gyomeltakarítás

A gyomnövények életünk megkeserítői, bár, ha másik aspektusból közelítjük meg a kérdést, akkor viszont tekinthetünk rájuk úgy, mint életforma menedzserre és fitneszedzőre, ugyanis amíg gyom létezik a kertben, addig a hobbikertész napi mozgása is biztosítva van, némi guggolás, hajlongás és egyéb fizikai megmozdulás tekintetében. Tehát a gyomnövények nem szívódnak fel csak úgy kívánalomra az egyéb, célzattal telepített növények mellől, ezek eltávolításáról ugyanúgy gondoskodunk kell, mint ahogy azt tettük gyakorlatilag az első rügyek kipattanása óta. Cserébe viszont fizikailag elfáradunk, és a kert gyönyörű lesz.

Szüret és betakarítás

Végre beérik a munkánk gyümölcse is, úgyhogy gondosan takarítsuk be a terményeinket, és amint lehet, használjuk fel őket. A nyári alma, a körte, a barack, a szeder, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a tök, a kukorica, a szőlő és még rengeteg finomság szezonja ez a csodás hónap. Használjuk ki, és fogyasszunk minél több szezonális zöldséget-gyümölcsöt. Tegyük el őket befőzve, szárítva vagy fagyasztva a betakarítás után mihamarabb!

Tippek, receptötletek:

Klasszikus savanyúságok tartósítószer nélkül>>

Készíts lecsót többféleképpen>>

Paradicsom! A palántázástól a szedésig>>

Paradicsom! Így tedd el a szedés után>>

A nyárvégi zöldmetszés

Előbb-utóbb szükségünk lesz arra, hogy önállóan, metszőollóval felszerelkezve is boldoguljunk a kertünkben, Különösen akkor érvényes ez, ha gyümölcsfáink is vannak. A már letermett fákat nyár végével bezárólag metszhetjük, ezzel a fazonigazítással járulhatunk hozzá a következő évi bőségesebb terméshez, illetve a fa koronáját levegősebbé tesszük, a felesleges hajtásnövekedést mérsékeljük.

Összességében tehát elmondható, hogy a munka nem áll meg, most különösen nem, amikor elviekben a nyár végi aszályra és erőteljes napsütésre készülünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?