2016.05.18. 11:43:42 12875 332

Paradicsom – Palántázástól a szedésig!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A paradicsom ugyan nem őshonos hazánkban, azonban az elmúlt évtizedek alatt az egyik legkedveltebb zöldséggé és hobbikerti növénnyé nőtte ki magát. Ezt részben finom ízének, részben pedig rengeteg pozitív hatásának köszönheti, amiket magas vitamin- és likopin tartalma okoz. Ráadásul hálás növény – viszonylag kevés anyagi ráfordítással és kevés munkával szépen termő paradicsom bokrokat nevelhetünk a kertünkben. Megmutatjuk hogyan!

Paradicsom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom

A paradicsom ültetéstől…

A palántákat május második felétől érdemes a kertbe ültetni, ám ha későbbre csúszik akkor sincs gond, a virágos, jól fejlett palánták még júniusban is visszaesés nélkül viselik a veteményes ágyasokba ültetés stresszét. Természetesen kései ültetésnél fokozottan figyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a gyökérzetet.

Az egyik leglényegesebb szempont a kiültetéskor, hogy megfelelő mélységű gödröcskékbe ültessük a palántáinkat. Ez azt jelenti, hogy a tenyésztési földfelszín 5-10 centiméterrel mélyebbre kerüljön a veteményesben, ezáltal a főszáron kialakuló gyökerek is segítik majd a tápanyagfelvételt és még szebb és ízletesebb lesz a végeredmény!

A nevelésen...

Bizonyos fajták megnőnek 50-70 centi magas bokrokra és nincs szükségük karózásra, azonban a folytonos növekedésű típusok könnyen elfekszenek a paradicsomok súlya miatt, ezért karózásra illetve kötözésre is szükség lesz, aminek van egy másik nagy előnye is. Ugyanis újonnan szerzett rendezettségének köszönhetően az egész lombozat több fényt és levegőt kap, amit gyorsabb, egyenletesebb beéréssel hálál meg.

A hónaljhajtások lecsipkedése szintén fontos, hiszen ha ez elmarad, a bokor elburjánzik, kezelhetetlenné és sűrűvé válik. A elfásodott hajtásoktól is megszabadulhatunk olló segítségével, ilyenkor viszont a betegségek elterjedésének nagyobb a kockázata. És ha már a betegségek... Fontos, hogy a kiültetett palánták védelmet kapjanak, mert a kertek talajában előfordulhatnak gombabetegségek. Ezek ellen hatékonyan védekezhetünk réztartalmú gombaölő szerrel, amelyek helyes használatkor egyáltalán nem ártalmasak az egészségünkre.

És a tápláláson át...

A paradicsom tápanyagigényes, így nagyon jót tesz neki ha már ültetéskor gondoskodunk a megfelelő trágyázásról. Ez lehet komposzt, műtrágya vagy akár istálló trágya is. Növényeink talaját gyakran de mérsékelten öntözzük, mert vízigénye szinte folyamatos. Azonban ügyeljünk rá, hogy ne érje közvetlen víz az érő gyümölcsöket, mert tönkre teheti a termést.

A finomság betakarításig…

A folytonos növekedésű bokrokról levághatjuk a zöld, még éretlen paradicsomokkal dúsan megrakott hajtásokat, ezek is beérnek majd egy félreeső helyen, például kamrában felakasztva – így akár még novemberben is frissen fogyaszthatunk a saját kertünk paradicsom terméséből.

Szendvicsekben, salátákban vagy főételként paradicsomos krumplit, paradicsomos káposztát, lecsót készítve egyaránt felhasználhatjuk munkánk gyümölcsét, vagy akár ízletes paradicsomlevet is eltehetünk belőle télire!

Paradicsomos receptötleteinket itt találod: A mennyei földi paradicsom

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?