2016.04.27. 07:59:08 11997 330

Kertészkedés városi hangulatban – Balkon veteményes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kertészkedés megnyugtat és a veteményesnek másik nagy előnye, hogy sok mindent magunk is megtudunk termelni. Ezek a dolgok pedig nemcsak a belefektetett munka miatt lesznek a legízletesebb falatok, hanem mert káros anyagoktól mentesek. A kertészkedés azonban nemcsak a kert tulajdonosok kiváltsága. Balkon-veteményesre felkészülni!

Paradicsom a teraszon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom a teraszon

Van néhány olyan növény, ami kiválóan elvan egy talpalatnyi zöldterületen és napfényen, vízen. Ezeket a teraszon vagy erkélyen is megtermelheted magadnak, igaz talán nem fog egy teljes szezont ellátni zöldséggel, gyümölccsel, de a sikerélmény és a finom falatok azért egész biztosan jól esnek majd.

Amit mindenképp érdemes

A paradicsom kihagyhatatlan eleme a balkon kertnek, hiszen nála egészségesebbet keresve sem találnánk. Magas C-vitamin tartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, likopint, karotinoidokat és sok más hasznos elemet is. Amik közül például a likopin főzés hatására sem veszít hasznosságából. Teraszra ültetni balkon ládában vagy nagyobb cserépben javasolt, így elegendő tápanyaghoz jut és finom édes termése lesz. Fény és vízigényes növény, ezért az erkély legnaposabb csücskében is jól fogja érezni magát. Növekedését karózással tudod segíteni. Balkonra kifejezetten a koktélparadicsom vagy a datolya paradicsom ajánlott.

A cukkinivel is jó együtt élni Már csak azért is érdemes a mini-veteményes közé cukkinit is rejtegetni, mert nagyon látványosan nő, fejlődik. Kicsit ugyan több helyet igényel, de még pont elfér. 10 literes balkon cserépbe, 2-3 centi mélyre ültessük a cukkini magot, egy kicsikét öntözzük meg és a többit bízzuk a napocskára. A meleget szereti, így mostanában (április végén – május elején) érdemes elültetni.

A “neki aztán mindegy” saláta

A madársaláta (avagy galambbegy) nagyon jó bármilyen fekvésű teraszra vagy erkélyre, ugyanis édes mindegy nekik, hogy hideg van vagy meleg. Minimális csapadékkal is el van – bár azért szereti, ha néha megöntözik- és még a félárnyékot sem találja sértőnek. Talajban sincsenek nagy kívánságai, szinte bármilyen talajon szépen terem. Ültetésére ugyanilyen lazaság jellemző: tavasszal vagy ősszel is ültetheted, bár őszi ültetésnél érdemes folyamatosan nedvesen tartani a földjét, amíg megjelennek az első kelések. 4-5 leveles korától fogyasztható, de 8 levél fölött már kesernyés lehet, így nem érdemes hagyni elöregedni. Frissen fogyasztva remek saláta alap és magas B- és C-vitamin tartalmának köszönhetően nagyon egészséges is. Tojás salátával is nagyon jó, de önmagában, sóska szerű főzelékként elkészítve is nagyon finom.

Epercben

Még éppen nem vagyunk elkésve az eper ültetéssel sem. Virágcserépben szintén nagyon jól érzi magát, ha elegendő napfényhez jut, azonban huzatot nem kedveli. Vízigénye nagy, virágzás idején minden nap locsolni kell, de fontos, hogy legyen az ültetőedény alján vízelvezető lyuk. Tápanyagdús talaj, esetleg egy kis marhatrágyával vagy humusszal keverve nagyon meghálálja magát – édesebb, finomabb gyümölcs lesz az jutalom érte!

Írta: kislolli

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.