2017.03.25. 14:10:00 12772 358

Kertészkedés okosan
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hivatalosan is nyakunkon a tavasz. Végre, sóhajtunk fel érzésem szerint nem kevesen, ideje volt már lecserélni hosszú hideg telünket egy szimpatikusabb évszakra.

Zöldséges kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldséges kert

Napsütés, kék ég, bodros felhők, rügyek a bokrokon. Ilyenkor az ember lánya ész nélkül ragad kapát-kaszát de legalábbis metszőollót, feltűri képzeletbeli ingujját, felölti a kertészkesztyűt és kiront a kertbe. Ilyentájt sokunkban támad fel a késztetés a szabad levegőn való szöszmötölésre, de még mielőtt elvesznénk az örökzöldek-gyümölcsfák-tulipánhagymák Bermuda háromszögében, néhány szabályt – a teljesség igénye nélkül – érdemes betartanunk.

Kellő körültekintés fél győzelem

Tartsuk szem előtt fizikai és időbeli korlátainkat. Vagyis – képletesen se – vágjuk túl nagy fába a fejszénket, gondoljunk arra, hogy azokat a növényeket, amiket vetünk, ültetünk, gondoznunk is kell. Ha elsőre elméretezzük az arányokat, könnyen nehezünkre eshet a gondoskodás növényeinkről.

Ötlet: mindig kicsiben kezdjük. Így a kerti munka nem jelent majd különösebb terhet, és ahogy fokozatosan egyre több időt töltünk a szabadban, úgy idővel szépen a kertünk is fejlődik.

Süss fel nap!

Kerttervezéskor ne feledkezzünk meg a napról vagy annak hiányáról. Vagyis előrelátó tervezés hiányában növényeink esetleg nem megfelelő helyre kerülnek, emiatt túl sok napot, vagy éppen túl keveset kaphatnak.

Ötlet: ne essünk neki tervezés nélkül a munkának. Először is gondoljuk végig, milyen típusú növényeket, virágokat szeretnénk, majd járjunk utána annak, hogy kertünk adottságai kedveznek-e a vágyott növényeknek vagy sem. Sok csalódástól kímélhetjük meg magunkat és környezetünket is, ha fontolva haladunk.

Túl sok víz? Túl kevés víz?

A túlzott locsolástól kirohadt ágyás nem túl szép látvány. Mint ahogy a tikkadtan száradó kis növénykék sora sem.

Ötlet: kalkuláljunk növényeink vízigényével és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a meleg nyári napokon mindenki szomjasabb. Vagyis kiskertünkben is érdemes ilyenkor a kora reggeli órákban és este is locsolni.

A csomagolás, mint útmutató

A különböző magok csomagolásán egyértelmű útmutatás szerepel arra vonatkozóan, hogy miként vessük, majd palántázzuk a hőn áhított növényt. Ötlet: ne dobjuk el idő előtt a csomagolást, főleg akkor, ha még nem rendelkezünk kelő kertészeti rutinnal. Érdemes követni ezeket az iránymutatókat, és a siker nem marad el.

Számos dolog van még, amelyre érdemes és kell is odafigyelni, de semmiképp ne gondoljunk a kertészkedésre úgy, mint egy nyűgös és nem kedvelt feladatra. Ha mindig megfelelő odafigyeléssel, kellő gondossággal és megfontolt tervezéssel vesszük birtokba a kertünket, a jóérzés is mindig megmarad, szinte sosem lesz teher. És ami a legfontosabb, egy fárasztó nap végén a kerti székre letottyanni úgy, hogy közben az általunk dédelgetett virágok, fák vesznek minket körbe; nos, ez az érzés megfizethetetlen.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.