2017.03.25. 14:10:00 12767 358

Kertészkedés okosan
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hivatalosan is nyakunkon a tavasz. Végre, sóhajtunk fel érzésem szerint nem kevesen, ideje volt már lecserélni hosszú hideg telünket egy szimpatikusabb évszakra.

Zöldséges kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldséges kert

Napsütés, kék ég, bodros felhők, rügyek a bokrokon. Ilyenkor az ember lánya ész nélkül ragad kapát-kaszát de legalábbis metszőollót, feltűri képzeletbeli ingujját, felölti a kertészkesztyűt és kiront a kertbe. Ilyentájt sokunkban támad fel a késztetés a szabad levegőn való szöszmötölésre, de még mielőtt elvesznénk az örökzöldek-gyümölcsfák-tulipánhagymák Bermuda háromszögében, néhány szabályt – a teljesség igénye nélkül – érdemes betartanunk.

Kellő körültekintés fél győzelem

Tartsuk szem előtt fizikai és időbeli korlátainkat. Vagyis – képletesen se – vágjuk túl nagy fába a fejszénket, gondoljunk arra, hogy azokat a növényeket, amiket vetünk, ültetünk, gondoznunk is kell. Ha elsőre elméretezzük az arányokat, könnyen nehezünkre eshet a gondoskodás növényeinkről.

Ötlet: mindig kicsiben kezdjük. Így a kerti munka nem jelent majd különösebb terhet, és ahogy fokozatosan egyre több időt töltünk a szabadban, úgy idővel szépen a kertünk is fejlődik.

Süss fel nap!

Kerttervezéskor ne feledkezzünk meg a napról vagy annak hiányáról. Vagyis előrelátó tervezés hiányában növényeink esetleg nem megfelelő helyre kerülnek, emiatt túl sok napot, vagy éppen túl keveset kaphatnak.

Ötlet: ne essünk neki tervezés nélkül a munkának. Először is gondoljuk végig, milyen típusú növényeket, virágokat szeretnénk, majd járjunk utána annak, hogy kertünk adottságai kedveznek-e a vágyott növényeknek vagy sem. Sok csalódástól kímélhetjük meg magunkat és környezetünket is, ha fontolva haladunk.

Túl sok víz? Túl kevés víz?

A túlzott locsolástól kirohadt ágyás nem túl szép látvány. Mint ahogy a tikkadtan száradó kis növénykék sora sem.

Ötlet: kalkuláljunk növényeink vízigényével és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a meleg nyári napokon mindenki szomjasabb. Vagyis kiskertünkben is érdemes ilyenkor a kora reggeli órákban és este is locsolni.

A csomagolás, mint útmutató

A különböző magok csomagolásán egyértelmű útmutatás szerepel arra vonatkozóan, hogy miként vessük, majd palántázzuk a hőn áhított növényt. Ötlet: ne dobjuk el idő előtt a csomagolást, főleg akkor, ha még nem rendelkezünk kelő kertészeti rutinnal. Érdemes követni ezeket az iránymutatókat, és a siker nem marad el.

Számos dolog van még, amelyre érdemes és kell is odafigyelni, de semmiképp ne gondoljunk a kertészkedésre úgy, mint egy nyűgös és nem kedvelt feladatra. Ha mindig megfelelő odafigyeléssel, kellő gondossággal és megfontolt tervezéssel vesszük birtokba a kertünket, a jóérzés is mindig megmarad, szinte sosem lesz teher. És ami a legfontosabb, egy fárasztó nap végén a kerti székre letottyanni úgy, hogy közben az általunk dédelgetett virágok, fák vesznek minket körbe; nos, ez az érzés megfizethetetlen.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...