2022.04.13. 09:35:00 6709 221

Kerékpáros kisokos: Gurulj szabályosan, hogy más ne guruljon be!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Itt a tavasz, pattanj hát nyeregbe! Nem szükséges hozzá költségesen fenntartható paripa, csupán egy megbízható kétkerekű járgány. Bár mielőtt kerékpártúrára indulnánk, nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen a biciklis közlekedésről alkotott elképzelés is bőségesen tartalmaz “városi legendákat”.

Biztonságos kerékpározás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Biztonságos kerékpározás

A kerékpárral történő közlekedés egyik alapelve, hogy járművezetőként a biciklistának is kötelező a KRESZ szabályainak ismerete, és a betartása is. Azonban nem csak nekünk kell járművezetésre alkalmas állapotban lennünk, de a kerékpárunknak is!

Kötelező kerékpár-tartozékok

 • Csengő
 • Első lámpa: Fehér vagy kadmiumsárga, lehet villogó is
 • Fehér színű első fényvisszaverő
 • Külső prizma: minimum két darab az első keréken borostyánsárga színben, vagy a gumik két oldalán fényvisszaverő csíkok
 • Két egymástól független fék
 • Piros színű hátsó fényvisszaverő
 • Hátsó lámpa: piros színű, ami lehet villogó fényű is
  Lakott területen kívül történő, sötétedés utáni bringázáshoz fényvisszaverő ruházat is szükséges!

A leggyakoribb kerékpáros tévhitek helyett ezek a valós szabályok

 1. Mint látjuk a lámpa a híresztelésekkel szemben ténylegesen kötelező kellék, amit már szürkületkor be kell kapcsolnunk.
 2. Egy ital is számít! Ha a megengedett mértéken belül fogyasztunk alkoholt, akkor is közlekedjünk óvatosabban.
 3. Járdán csak ott kerékpározhatunk, Kerékpárral kijelölt kerékpárúton (max. 30 km/h sebességgel) vagy olyan úttesten közlekedhetünk, amelyen nem tilos. Mindig figyeljünk a felfestett piktogramokra!
 4. Kerékpárosoknak egymás mellett kizárólag önálló kerékpárúton szabad tekerni, kutyával viszont sehol sem, mivel rendkívül balesetveszélyes.
 5. Zebrán át lehet kelni kerékpáron, viszont csak akkor, ha nem kell számunkra elsőbbséget adni.

A közlekedési szabályok és táblák ismerete és a tiltó szabályok betartása nem csupán a saját biztonságunkat hivatottak biztosítani, hanem azt is lehetővé kívánják tenni, hogy a közlekedésben résztvevő többi személy ugyancsak biztonságban legyen az utakon, a járdákon és a gyalogátkelőhelyeken.
Fontos, hogy fülhallgatóval ne zárjuk ki közlekedés zajait, és gyalogosforgalom melletti biciklissávban tekerve különösen körültekintően haladjunk el kisgyermekek és sétáltatott kutyák mellett.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Forrás: www.kerekparosklub.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...