2015.03.08. 18:07:44 7410 173

Karrier vagy család? - Tippek, hogy ne kelljen választanod!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden nő másként érzi teljesnek az életét. Van, aki főállású anyaként teljesedik ki, másnak az anyaság mellett szüksége van arra, hogy a munkájában is elismerjék. Ám előfordulhat, hogy az élet és annak „anyagias” viszontagságai hozzák úgy: a gyermek mellett is hamarabb vissza kell mennünk dolgozni. A „Majd lesz valahogy!” érzése után hamar beköszönthet a káosz. Tényleg így kell lennie?

Munka és család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munka és család

Nem törvényszerű, de nem is egyszerű a feladat

Kár is ámítani magunkat: nem könnyű feladat megtalálni az arany középutat a munka és a család között. A „hozzáértők” szerint, ha otthon igyekszel helyt állni, akkor azt csakis a munkád rovására teheted. Ha pedig a munkahelyeden teljesítesz jól, a minimum, hogy törtetető karrierista vagy, és ugye „Milyen anya az ilyen?”. Tuti recept nincs, hiszen mindenki másként találja meg a helyes utat a „jóanyasághoz” és a „jómunkaerőséghez”, azért néhány apró trükk segíthet.

A legfontosabb: ez a Te életed!

Elsősorban magadnak, a saját elvárásinak, saját magaddal támasztott elképzeléseknek kell megfelelned. Meghallgathatod más véleményét az anyaság kontra munka témakörben - egyrészt hátha mondanak olyat, amit valóban hasznos lehet, másrészt addig úgysem hagynak békén, amíg el nem mondhatják a magukét. De ne hagyd, hogy bárki azt higgye: a Te életed az ő élete. A vélemény szabad, a felesleges beleszólástól viszont kíméljenek.

Tervezz előre

Akár már a baba fogantatása előtt készülj fel, mi várhat Rád a munkahelyeden! Meddig kell dolgoznod, meddig szeretnél dolgozni? Milyen hamar találnának a helyedre új embert? Mennyi ideig maradnál otthon? Van-e lehetőséged visszamenni? Mennyire család- és gyermekbarát a munkahelyed, a közvetlen főnököd? Ha visszavesznek, ki vigyáz a gyerekre, ki megy értük az óvodába, iskolába? Milyen is lesz majd körülbelül az időbeosztásunk? Van- e lehetőségünk kezdetben részmunkaidősként bejárni?

Le a maximalizmussal!

Ahogy már a gyermeknevelésnél is érintettük a „tökéletes” és az „elég jó” problémakörét, itt most újra felmerülhet a kérdés: törekednünk kell, hogy (már anyaként) visszatérve a munkahelyünkre, a maximumot teljesítsük, vagy elég, ha szimplán jók vagyunk? A válasz: felejtsd el a maximalizmust, „csak” jól csináld.

Ott légy, ahol vagy!

Ha beteg a gyerkőc, ha épp durcásan vált el tőled, vagy ha tegnap este rád csapta az ajtót, azt bizony nehéz feledni, de azon is elmerenghetsz napközben, hogy vajon hogy érzi magát a bölcsiben, óvodában. De azért figyelj: ha dolgozol, akkor igyekezz minden erőddel oda koncentrálni. Ám ez fordítva még inkább igaz: ha gyerekkel vagyunk, akkor legyünk ott testben, fejben, lélekben! Ne azzal foglalkozzunk, mit kellett volna még megcsinálni az irodában, vagy mi lesz a holnapi teendő. Figyeljünk rá, játszunk, nevessünk együtt. Hogy mi lesz bent a munkahelyen, azon ráérünk töprengeni másnap, viszont a gyerkőccel töltött percek nem térnek vissza többé.

Ne légy szégyenlős!

Vagyis merj segítséget kérni. Attól, ha néha, vagy akár rendszeresen megkéred a nagyszülőket, hogy segítsenek a gyerekfelügyeletben, ha alkalmanként nem főzöd, hanem rendeled az ebédet, ha bizonyos dolgokat inkább az online rendelés vagy a házhoz szállítás módszerével szerzel be, nem leszel rossz, vagy lusta szülő. Sőt, egy jó kapcsolatban az sem jelenthet problémát, ha a gyermek megérkezése és a munkába való visszatérés után megosztjuk párunkkal az otthoni, illetve a mindennapokkal kapcsolatos teendőket. Régi/új munkahelyeden való fogadtatásod nagyban függ attól, milyen pozícióból, miként távoztál onnan. De ha fontos, aktív tagja voltál a csapatnak, a munkába való visszatéréskor megpróbálhatsz bizonyos „kedvezményeket” is kiharcolni magadnak (részmunkaidő, távmunka, rugalmas időbeosztás).

Forrás: HVG Extra, A nő című különkiadványának cikke alapján, 2014/I.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...