2019.12.12. 12:47:45 6277 179

Karácsony a világ körül: Így ünnepelnek tőlünk északra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miután megismerkedtünk néhány rendhagyó karácsonyi szokással a mediterrán térségből, induljunk el az északi országok felé! Télapó révén a rénszarvasok uralta finn és lapp térséget kicsit jobban ismerhetjük, így egy szomszédos országra esett első körben a választásunk.

Stockholm, karácsony - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stockholm, karácsony

Az ünnepvárástól, a karácsonyi díszítésen át az ünnepi menüig számos nagyon hasonló szokás alakult ki a szomszédos országok körében. Természetesen minden népnek megvan azért a csak őrá jellemző hagyománya is, ez pedig annál markánsabb, minél távolabb megyünk az otthonunktól.

Karácsony Svédországban

December elején az adventi naptár első ablakának kinyitásával kezdik meg a svédek is a téli ünnepsorozatot, amikor is kívül és belül is feldíszítik a házat. Ugyancsak divat náluk az adventi gyertyagyújtás vasárnaponként. A karácsony neve náluk Jul, azaz július, ami a pogány hagyományokból eredeztethető. Az 1840-es évekig nem is a Télapó hozta meg az ajándékokat karácsonykor a gyermekeknek, hanem maga Thor, a viharisten. Az ő tiszteletére sok helyen állítanak fából vagy szalmából készült bakkecskét a lakásba.

Régi szokás Svédországban a karácsonyi kopogtatás, amikor körbe keringik a házat, kopogtatnak és széjjel hagyjak az ajándékokat, ezután a számukra ott hagyott csomagot meg kell keresniük. Ilyenkor különleges karácsonyi ételeket fogyasztanak sertéshúsból, heringből és babból elkészítve. Az ünnepkört január 13-án zárják a karácsonyfa körbe táncolásával, majd lebontják azt.

Izland, a Télapók földje

Az Izlandon élők számára az első igazán jelentőségteljes decemberi nap karácsony előtt 13 nappal jön el, mivel akkor jön el hozzájuk az első Télapó. Náluk ugyanis történetesen 13(!) Télapó van, akik ráadásul kétszer is elmennek hozzájuk! Miután mind a 13 Télapó egymás után körbejárta a házakat, hogy a jó gyerekeket megajándékozza, december 25.én az első újból visszatér. Január 6-ra az utolsó is végig járja másodszor is a településeket, ezért hívják ott azt a napot „tizenharmadiknak”. Ezt a napot tekintik a karácsony utolsó napjának.

Forrás: christmas-day.org/christmas-in-iceland.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...