2017.04.11. 08:00:52 11985 296

Jó tudni! Az árfeltüntetés szabályai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vásárlás a napi rutinunk része. Akár a sarki közértbe szaladunk be egy liter tejért, akár a nagybevásárlásunkat intézzük valamelyik hipermarketben, árcímkék hadával kerülünk szembe. Fogyasztóként pedig érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az árfeltüntetésnek milyen szabályai vannak. Következő cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Bevásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bevásárlás

A fogyasztóvédelmi törvény kimondja, hogy a fogyasztót írásban tájékoztatni kell a megvételre kínált termék eladási áráról, egységáráról, valamint a szolgáltatás díjáról. Jogszabályi előírás, hogy az árat tisztán olvashatóan, egyértelműen és könnyen azonosíthatóan kell feltüntetni.

A boltban az eladónak már a bruttó árat kell megjelölnie, mégpedig forintban. Gyakran találkozunk azzal az esettel, hogy a kiválasztott terméken egyidejűleg több ár is szerepel. Ilyenkor a vállalkozás köteles a legalacsonyabbat felszámítani. Ne hagyjuk magunkat, ha ennek az ellenkezőjéről akarnak meggyőzni minket. Nyugodtan kikérhetjük a panaszkönyvet is.

Az eladási árat vagy a terméken, annak csomagolásán, vagy a termékhez más módon rögzítve kell, hogy megtaláljuk. Adott esetben pedig olyan egyedi árkiíráson, amely a termék mellett közvetlenül került elhelyezésre. A lényeg, hogy egyszerűen hozzáférhető legyen.

Van, hogy nem előrecsomagolt terméket választunk, hanem a jelenlétünkben és az igényeinknek megfelelően kimértet. Például amikor a húspultnál kérünk egy kiló csirkemell filét. Ilyen árura vonatkozóan a boltnak csupán az egységárat kell feltüntetnie. Az előbbi példához visszakanyarodva, ez azt jelenti, hogy az áruház kiírja, mennyibe kerül egy kilogramm hús.

Nagyon fontos, hogy a vásárlást követően fussuk át a blokkot, és azt őrizzük is meg. Hogyha azt tapasztaljuk, hogy a kiírt ár nem egyezik a felütött árral, azt nyomban jelezzük a pénztárosnak vagy a vevőszolgálati munkatársnak. Utólag ugyanis nehezebb lesz bizonyítani az igazunkat. Érdemes külön figyelmet fordítani arra is, hogy az akciós tételek valóban az akciós áron kerültek-e elszámolásra. Ha nem, és jelzésünk ellenére sem korrigálják a hibát, akkor szintén beírhatunk a vásárlók könyvébe.

Tehát járjunk nyitott szemmel, ha pedig valamilyen turpisságot vélünk felfedezni a bolt részéről, elsősorban a területileg illetékes járáshivatalokhoz fordulhatunk panaszunkkal. (http://jarasinfo.gov.hu/)

dr. Sári Judit

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...