2017.04.11. 08:00:52 12043 296

Jó tudni! Az árfeltüntetés szabályai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vásárlás a napi rutinunk része. Akár a sarki közértbe szaladunk be egy liter tejért, akár a nagybevásárlásunkat intézzük valamelyik hipermarketben, árcímkék hadával kerülünk szembe. Fogyasztóként pedig érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az árfeltüntetésnek milyen szabályai vannak. Következő cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Bevásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bevásárlás

A fogyasztóvédelmi törvény kimondja, hogy a fogyasztót írásban tájékoztatni kell a megvételre kínált termék eladási áráról, egységáráról, valamint a szolgáltatás díjáról. Jogszabályi előírás, hogy az árat tisztán olvashatóan, egyértelműen és könnyen azonosíthatóan kell feltüntetni.

A boltban az eladónak már a bruttó árat kell megjelölnie, mégpedig forintban. Gyakran találkozunk azzal az esettel, hogy a kiválasztott terméken egyidejűleg több ár is szerepel. Ilyenkor a vállalkozás köteles a legalacsonyabbat felszámítani. Ne hagyjuk magunkat, ha ennek az ellenkezőjéről akarnak meggyőzni minket. Nyugodtan kikérhetjük a panaszkönyvet is.

Az eladási árat vagy a terméken, annak csomagolásán, vagy a termékhez más módon rögzítve kell, hogy megtaláljuk. Adott esetben pedig olyan egyedi árkiíráson, amely a termék mellett közvetlenül került elhelyezésre. A lényeg, hogy egyszerűen hozzáférhető legyen.

Van, hogy nem előrecsomagolt terméket választunk, hanem a jelenlétünkben és az igényeinknek megfelelően kimértet. Például amikor a húspultnál kérünk egy kiló csirkemell filét. Ilyen árura vonatkozóan a boltnak csupán az egységárat kell feltüntetnie. Az előbbi példához visszakanyarodva, ez azt jelenti, hogy az áruház kiírja, mennyibe kerül egy kilogramm hús.

Nagyon fontos, hogy a vásárlást követően fussuk át a blokkot, és azt őrizzük is meg. Hogyha azt tapasztaljuk, hogy a kiírt ár nem egyezik a felütött árral, azt nyomban jelezzük a pénztárosnak vagy a vevőszolgálati munkatársnak. Utólag ugyanis nehezebb lesz bizonyítani az igazunkat. Érdemes külön figyelmet fordítani arra is, hogy az akciós tételek valóban az akciós áron kerültek-e elszámolásra. Ha nem, és jelzésünk ellenére sem korrigálják a hibát, akkor szintén beírhatunk a vásárlók könyvébe.

Tehát járjunk nyitott szemmel, ha pedig valamilyen turpisságot vélünk felfedezni a bolt részéről, elsősorban a területileg illetékes járáshivatalokhoz fordulhatunk panaszunkkal. (http://jarasinfo.gov.hu/)

dr. Sári Judit

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?