2017.02.21. 14:53:27 13595 361

“Jó, hogy látlak hóvirág” - A legszebb hóvirágmezők itthon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Állítólag már csak pár nap, és teljesen fehérbe borul az alcsúti arborétum, ide tehát biztosan érdemes ellátogatni azoknak, akik rajonganak a szerény kis virágért. Alcsúton kívül természetesen még egy seregnyi helyen láthatunk összefüggő hóvirágmezőket, igaz, a védett növény ma már visszaszorulóban van. Gyönyörködjünk benne, amíg lehet!

Hóvirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hóvirág

Az alcsúti arborétumban több, mint két hektáron virágzik a hóvirág, érdemes ellátogatni a természetvédelmi területre februárban. Idén ráadásul most kezdődik a hóvirág-ünnep, mely a januári hideg és a fagyok miatt egy kicsit később kezdődik a szokásosnál. Csodát láthat, aki ellátogat ide, 7 hóvirágfaj 24 fajtája is megtalálható a különleges alcsúti arborétumban.

Vas megyében a szombathelyi Kámoni Arborétum és a hegyháti Hollosi-erdő büszkélkedhet hasonló szépségekkel, ezenkívül a Sárvári Arborétumban is találunk szép számmal, így a Vas megyeiek kiváltságos helyzetben érezhetik magukat, ami a hóvirágot illeti.

Természetesen országszerte több helyütt is találkozhatunk a fehérséggel. Többek között a Vácrátóti Botanikus Kertben is biztosan rábukkanhatsz a gyönyörű virágra. A Bükkben, Egertől nem messze található a Berek-erdő, itt is fehér szőnyeg borítja már az erdőt. A Lébényi-erdő Győr vonzáskörzetében kellemes kiránduló pont a hóvirágimádóknak. A kisberényi erdősség Somogy megyében, a Pogány-folyó partján gyönyörű hóvirágmező terül el.

A hóvirág 2005 óta védett növény, ezért látványában csak természetes közegben, az erdőkben, mezőkön, arborétumokban, természetvédelmi területeken gyönyörködhetünk, illetve akinek van, az a kertjében. Eszmei érték 10.000 Ft, és már egy szál letépését is büntetik. Szóval, ha ellátogatunk egy-egy hóvirágos erdőbe, álljunk ellen a kísértésnek, és ne gyűjtsünk egy csokorra valót...

2017-ben egyébként a hóvirág lett az év vadvirága. A program szeretné felhívni a figyelmet a visszaszorulóban lévő vadvirágokra illetve azok védelmére, és szeretnék még jobban megismertetni őket.

HóvirágHóvirág

Zelk Zoltán: Hóvirág

Jó, hogy látlak hóvirág,
megkérdezem tőled,
Mi hírt hoztál, mit üzensz,
erdőnek mezőnek?
  Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
Útra kelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában