2017.02.21. 14:53:27 13601 361

“Jó, hogy látlak hóvirág” - A legszebb hóvirágmezők itthon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Állítólag már csak pár nap, és teljesen fehérbe borul az alcsúti arborétum, ide tehát biztosan érdemes ellátogatni azoknak, akik rajonganak a szerény kis virágért. Alcsúton kívül természetesen még egy seregnyi helyen láthatunk összefüggő hóvirágmezőket, igaz, a védett növény ma már visszaszorulóban van. Gyönyörködjünk benne, amíg lehet!

Hóvirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hóvirág

Az alcsúti arborétumban több, mint két hektáron virágzik a hóvirág, érdemes ellátogatni a természetvédelmi területre februárban. Idén ráadásul most kezdődik a hóvirág-ünnep, mely a januári hideg és a fagyok miatt egy kicsit később kezdődik a szokásosnál. Csodát láthat, aki ellátogat ide, 7 hóvirágfaj 24 fajtája is megtalálható a különleges alcsúti arborétumban.

Vas megyében a szombathelyi Kámoni Arborétum és a hegyháti Hollosi-erdő büszkélkedhet hasonló szépségekkel, ezenkívül a Sárvári Arborétumban is találunk szép számmal, így a Vas megyeiek kiváltságos helyzetben érezhetik magukat, ami a hóvirágot illeti.

Természetesen országszerte több helyütt is találkozhatunk a fehérséggel. Többek között a Vácrátóti Botanikus Kertben is biztosan rábukkanhatsz a gyönyörű virágra. A Bükkben, Egertől nem messze található a Berek-erdő, itt is fehér szőnyeg borítja már az erdőt. A Lébényi-erdő Győr vonzáskörzetében kellemes kiránduló pont a hóvirágimádóknak. A kisberényi erdősség Somogy megyében, a Pogány-folyó partján gyönyörű hóvirágmező terül el.

A hóvirág 2005 óta védett növény, ezért látványában csak természetes közegben, az erdőkben, mezőkön, arborétumokban, természetvédelmi területeken gyönyörködhetünk, illetve akinek van, az a kertjében. Eszmei érték 10.000 Ft, és már egy szál letépését is büntetik. Szóval, ha ellátogatunk egy-egy hóvirágos erdőbe, álljunk ellen a kísértésnek, és ne gyűjtsünk egy csokorra valót...

2017-ben egyébként a hóvirág lett az év vadvirága. A program szeretné felhívni a figyelmet a visszaszorulóban lévő vadvirágokra illetve azok védelmére, és szeretnék még jobban megismertetni őket.

HóvirágHóvirág

Zelk Zoltán: Hóvirág

Jó, hogy látlak hóvirág,
megkérdezem tőled,
Mi hírt hoztál, mit üzensz,
erdőnek mezőnek?
  Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
Útra kelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.