2020.01.16. 12:09:37 12998 401

Ízlelőbimbókat beizzítani: Házi vadas zsemlegombóccal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Felejtsd el a menzai borzadályt, a vadas az egyik legfantasztikusabb kaja, amit ehetsz. Igazi ízbomba, szaftos, laktató, télen az egyik kedvenc! Hétvégén szánj rá időt, hogy házilag készítsd el, garantáltan nem fogsz csalódni!

Vadas zsemlegombóccal | gizi-receptjei.blogspot.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vadas zsemlegombóccal | gizi-receptjei.blogspot.com

Egyik kedvenc gasztro bloggerünk, Gizi most sertés combbal készítette el marhahús helyett, de az eredmény ugyanolyan remek, sőt, a hús így tényleg vajpuha.

Vadas zsemlegombóccal:

Hozzávalók:

8 szelet sertéscomb
3-4 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma

egész fekete bors
3-4 borókabogyó
1 tk mustármag
2 db babérlevél
1 tk tárkonyecet
3-4 ek liszt
1 tk pirospaprika
3-4 ek olaj
3 dl tejföl
1 ek mustár
2 ek kristálycukor

A vastagabbra vágott szeletelt húst tegyük egy edénybe, majd adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a vöröshagymát.

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, és fűszerezzük. (én a babérlevél kivételével a fűszereket egy teatojásba teszem, majd így kerül a főzővízbe)

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára a húst és a zöldségeket. (amikor puhára főtt, és csak másnap szeretnénk befejezni, akkor hűtsük ki, és tegyük be a hűtőbe)

Ezután a puhára főtt húst szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre.

A puhára főtt zöldségeket szintén szedjük ki a léből, és botmixerrel pépesítsük, majd öntsük vissza.

Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.

A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb. 1 dl vízzel. (amikor a vizet hozzáöntjük hirtelen összekapja, és megkeményedik, de néha megkeverve teljesen feloldódik)

Amikor a rántás már csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő zöldséges léhez, majd egy kézi habverővel keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben keverjük hozzá a mustárt, és a karamellizált cukrot is.

Ezután helyezzük vissza a szószba a hússzeleteket, majd néha óvatosan megkeverve, forraljuk ki, és főzzük tovább még pár percig.

Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.

Zsemlegombóc hozzávalói 12-13 db-hoz:

2 db zsemle (szikkadt)
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)

őrölt bors
petrezselyemzöld (apróra vágva)
3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
7 dk vaj
1,5 dl víz

A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki teljesen.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.

A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, és a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)

Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.

Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok megnőnek)

Ezután szűrőkanállal szedjük ki a vízből a gombócokat, majd tegyük egy tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeleteket bőséges szafttal együtt, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.