2014.05.06. 14:05:00 5099 42

Ismét egy kóla botrány: veszélyes anyag az üdítőkben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A brómról a kémiában azt tanultuk, hogy egy barnás színű, mérgező és maró vegyület. Mivel nem éghető, ezért főként tűzgátlókban használják. Meg a kólában. Petíciót kellett benyújtani, hogy a Coca-Cola végre eltávolítsa az üdítőiből ezt az adalékanyagot. Év végéig még a brómos italt fogyaszthatjuk, utána glicerinészterrel helyettesítik, amely gyantából készül. Fincsi.

Kóla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kóla

A BVO – brómozott növényi olaj – a Coca-Cola néhány gyümölcsízű és sportitalainak adalékanyaga, mint például a Fanta és a Poweraid, amelyekben stabilizátorként működik.

A brómot ugyanakkor tűzgátlókban – anyagokban, amelyekkel textilt, elektronikus alkatrészeket, stb. vonnak be – is használják.

Orvos szakértők szerint a BVO-t tartalmazó üdítők túlzott fogyasztása memóriazavarokat, idegrendszeri és bőrproblémákat okozhat. Az adalékanyag már 1970 óta nem szerepel a biztonságosnak tekintett anyagok listáján Amerikában, de az üdítőitalgyártók bizonyos mennyiségben használhatják.

A Coca-Cola szóvivője kijelentette, hogy nem a biztonság miatt döntöttek a BVO eltávolítása mellett, mert mint mondta az üdítők mint biztonságosak és mindig is azok voltak.

A vállalat néhány íznél már más adalékanyagot használ – úgy hívják, hogy „glicerinészter természetes gyantából”, egyébként biztonságosnak számít.

Ugyanezt használja a rivális Pepsi, amely saját sportitalaiból már tavaly eltávolította a BVO-t, és szóvivője azt mondta, hogy a cég „aktívan dolgozik azon, hogy a többi termékből is kihagyja”. A Pepsi ugyanis például a Mountain Dew és a Magyarországon nem kapható, de az USA-ban rendkívül népszerű AMP energiaitalokban is használ BVO-t.

A lavinát egy online petíció indította el, amit egy Sarah Kavanagh nevű, az amerikai Missisipi államban élő tizenévenes tett fel az internetre. Azt kérte, távolítsák el a tűzgátló adalékanyagot az italokból. A petíciót több mint 200 ezer ember írta alá.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...