2023.03.09. 17:30:00 7720 306

Ismersz ír desszerteket? Egyet most meg is süthetsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt kérem, sorolj fel három, hagyományosan ír desszertet, akkor puskázás nélkül tudnál akár egyet is? Az ír krémlikőr itt nem számít! Az ír almatorta és az ír teasütemény már jó válasznak számítanak. Ehhez tegyünk még hozzá egy klasszikus ír gyümölcskenyeret, amit aztán meg is süthetnénk.

Barmbrack, ír gyümölcskenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barmbrack, ír gyümölcskenyér

Aki úgy gondolkodik, hogy a legfinomabb ír süteményekben alkohol is van, nagyon jó nyomon jár! A legtöbb recept tartalmaz valamilyen ír likőrt vagy whiskyt, de legalább egy adag jóféle ír kávét vagy teát.
A most következő receptről annyit kell tudni, hogy a végeredmény nem azon melegében a legízletesebb, hanem akkor, ha 1-2 napig állni hagyjuk a fogyasztás előtt.

Ír gyümölcskenyér - Barmbrack

Hozzávalók egy rúdhoz:

375 gr szárított gyümölcs, a legjobb mazsolával vegyesen
250 ml hideg tea
50 ml whisky
225 gr sima liszt
2 tk. sütőpor
125 gr világos barna cukor
fél tk. fűszerkeverék
1 nagy tojás
egy kevés méz vagy ír vaj

Elkészítés:

A sütés előtti este áztassuk be a gyümölcskeveréket a whisky és a hideg tea keverékébe, hadd szívjon magába minél többet a folyadékból.
Másnap a tészta összeállításakor melegítsük elő a sütőt 170˚C hőmérsékletűre, majd béleljünk ki egy hosszúkás kenyérformát sütőpapírral.

Egy keverőtálba sorban egymás után keverjünk jól el egymással a kimért száraz hozzávalókat, aztán kezünkkel nyomjunk a közepébe egy kisebb mélyedést, amibe a tojást fogjuk ütni. Ezt lazán keverjük össze egy fakanállal, végül adjuk hozzá a tésztához a gyümölcskeveréket, de csak annyit öntsünk bele a fel nem szívódott alkohollal kevert teából, amennyit a tészta igényel!
A sütemény tésztáját a kibélelt sütőformába öntjük, a tetejét kicsit lelapítjuk. A sütési idő kb.1 óra, a süteményt pedig érdemes a sütő középső rácsára helyezni közben.
A megsült gyümölcskenyeret csak azután próbáljuk meg kivenni a formából, miután az már egy kicsit hűlt, majd tekerjük be fóliával az elfogyasztásáig.
Tálalás előtt a sütemény tetejét megkenhetjük vékonyan mézzel, de sok helyen inkább olvasztott vajjal teszik ízletesebbé.

Történeti érdekesség:
Az írek egy-két gyűrűt vagy pénzérmét is szoktak belesütni a tésztába, méghozzá úgy, azokat előtte sütőpapírba csomagolják. Úgy tartják, hogy akinek a szelet süteményébe kerül belőlük egy, annak a talált tárgy szerencsét fog hozni.
Halloween idején a szerencsehozó apróságok mellett, azoknál jóval cifrább dolgok is az ír gyümölcskenyérbe kerülhetnek, ezek azonban sajnos éppen, hogy balszerencsét hoznak megtalálóiknak.

Forrás: https://donalskehan.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...