2022.04.17. 08:30:20 5356 203

Ismerd meg a húsvét legfontosabb szimbólumait, szokásait!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha húsvét, akkor nyuszi, hímes tojás, sonka, locsolkodás, vidámság és boldogság. Megannyi szimbólum, szokás vesz minket ilyenkor körül, ám tudjuk, honnan is erednek ezek? Mikor, hol és miért alakultak ki? Járjunk utána néhány fontosabb húsvéti jelképnek!

Húsvét - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvét

Ha már itt a tavasz legszebb ünnepe, ismerjük meg egy kicsit közelebbről!

Ha húsvét, akkor…

... nyuszi

Az édes kis tapsifüles a termékenység, család szimbóluma. Hogy miért is ő lett a húsvéti ajándékhozó, ezzel együtt a tavaszi ünnep egyik jelképe, azt rejtély övezi. Több kutató azt feltételezi, hogy a német Haselhuhn, vagyis tojáshozó császármadár nevének rövidített változata miatt maradt a nyuszira ez a fontos feladat. Annyi bizonyos, hogy a nyúl húsvéti szerepe anno német nyelvterületről került át a mi kultúránkba.

... piros tojás

Vagy kék, vagy zöld, vagy sárga, vagy bármilyen színű. A tojás elsőként a XVII.században jelent meg, mint húsvéti szimbólum. Az élettelenből az élőbe való átmenetnek, az életnek, valamint annak körforgásának, a termékenységnek, a tisztaságnak, a kereszténységben pedig a feltámadó Jézusnak a jelképe. Érdekesség, hogy kezdetben nem is festették a tojásokat, sőt, ez manapság is inkább Európában divat. A piros tojás, piros szín Jézus kiontott vérét szimbolizálja, egyes helyeken különös véderőt is tulajdonítottak neki.

... barka

Napjainkban inkább dekorációként szolgál, színes tojások kerülhetnek a barkaágakra. A virágvasárnap megszentelt barkáknak jós- és varázserőt tulajdonítottak. Az ünnepi szimbólumok köré pedig valószínűleg úgy került be, hogy a Jézus üdvözlésére szolgáló olajágak helyettesítésére szolgált.

...húsvéti liliom

A tisztaság, bűntelenség egyik szimbóluma. Trombitás virágai a tavasszal, húsvéttal érkező új életet jelképezi.

... bárány

A tisztaság, ártatlanság jelképe is lehet, a kereszténységben viszont Jézust szimbolizálja, aki feláldozta magát értünk, bűneink feloldozásáért a kereszten. A zsidók húsvétkor bárányt áldoztak, az Ótestamentumban is áldozati szerepben találkozhatunk a vele. Sokáig a húsvéti asztal egyik étele is volt a bárányhús.

Forrás: bien.hu, anyanet.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...