2017.08.30. 12:25:38 12378 358

Instant boldogság: ezeket edd, hogy feldobódj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hangulatingadozás és a hosszabb ideig tartó szomorúság, boldogtalanság, depresszió komoly probléma lehet, és akár betegség is húzódhat a hátterében. Ugyanakkor a hétköznapi levertséget egyszerűen kezelheted! A legjobb, ha az ízlelőbimbóid és a gyomrod felvidításával kezded, a többi jönni fog, mint a karikacsapás!

Boldog, energikus reggel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog, energikus reggel

A szerotonin egy olyan neurotranszmitter (egy vegyület, ami közvetít az agynak, örömhormonnak is nevezik), amit a legtöbb tudós a boldogság érzésével azonosít. Néhány étellel azonnal növelheted a szerotonin szintet, így sikeresen javíthatod velük a hangulatod. És igen, jól sejted, a csoki a lista élén szerepel! :)

Étcsokoládé

Naponta maximum 25 g jó minőségű keserű csokoládéval felpörgetheted a hangulatod - javasolja a goodhousekeeping.com szakértője. Tartogasd arra a pillanatra, amikor a leginkább szükséged van rá. Például amikor, még hátra van pár óra a melóból, de Te már mennél haza. :) Jó ízű kényeztetés! (Legalábbis nekünk, akik szeretik az étcsokit.)

Dió étcsokoládéval - maximálisan táplálóDió étcsokoládéval - maximálisan tápláló

Dió és más omega-3 források

A kutatók azt feltételezik, hogyha hiányunk van ebből a létfontosságú zsírsavból, akkor a dopamin (szintén a boldogság érzéshez kötik, elégedettséget okoz) és a szerotonin szint is csökkenhet. A kutatások azt mutatják, hogy van kapcsolat a depresszió és az omega-3 zsírsav-hiány között. Egy marék dió, vagy egy fincsi lazac vacsorára, és máris sikeresen pótoltad az omega-3 zsírsavakat a szervezetben.

Joghurt, kefír, sajt

TejtermékekTejtermékek

A szerotonint a gyomor és bélrendszer bizonyos sejtjei állítják elő, így ha nincs rendben az emésztésünk, könnyen lehet, hogy a szerotonin szint sincs rendben. Gondolj csak bele, milyen cudarul tudjuk érezni magunkat, ha a fáj a gyomrunk, vagy amikor szimplán nem tudunk elmenni WC-re. Az emésztésünket remekül segítik az élőflórás joghurtban és kefirben megtalálható probiotikumok. Néhány sajt is jó hatással lehet az emésztésre, ilyen például a cheddar, a parmezán és a gouda - olvashatjuk a goodhousekeeping.com-on.

Kávé

Bizony, ez a cikk csupa kényeztetéssel van tele. A kávéról ma már tudjuk, hogy mértékkel fogyasztva jó hatása van a szervezetre. Segíti az emésztést, felébreszt, és bizony-bizony boldogabbá is tehet. A kutatások szerint azok a nők, akik 2-3 csésze kávét fogyasztanak naponta 15%-kal kevésebb eséllyel lesznek depressziósok. A kávé kb 30 perc alatt növeli a szerotonin és a dopamin szintet - állítja a prevention.com.

Shiitake gomba

Shiitake gombaShiitake gomba
A Shiitake gomba magas magnézium és szelén tartalma segíthet a hangulatunk javításában - írja a prevention.com

Bár nem étel, de tudnod kell róla

A mozgás - bármely fajtája, amit szívesen csinálsz - gyakorlatilag azonnal boldogsághormonokat szabadít fel, így ez is instant örömforrás lehet.

A meditáció - egyszerűen végy egy mély levegőt, figyeld meg és fogadd el a gondolataidat. Ezzel csökkentheted a stresszt és hozzásegítheted magad a mentális egészséghez.

A nap - az ultraviola sugárzásnak köszönhetően - természetes módon javít a hangulatodon. A tudósok szerint hasonlóan hat, mint egy fájdalomcsillapító, és addiktív lehet. Nem véletlen tehát, ha süt a nap jobb a kedvünk, míg egy borús, esős nap lehúz minket.

Forrás: goodhousekeeping.com, prevention.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...