2017.08.22. 13:47:12 10002 323

Ilyen volt a teljes napfogyatkozás az USÁ-ban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egészen pontosan 99 éve nem volt napfogyatkozás az USÁ-ban, ennek megfelelően teljes önkívületben fogadták az államokban az egyébként tényleg nem mindennapi égi jelenséget hétfőn este, amikor is a Hold teljes egészében kitakarta a Napot. Kb. 2,5 percre sötétségbe borult minden az érintett államokban. Videón Te is megnézheted!

Teljes napfogyatkozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Teljes napfogyatkozás

Oregontól Dél-Karolináig 14 államban csodálhatták meg a napfogyatkozást, és kész valóság show-t csináltak belőle. Az élet gyakorlatilag leállt a jelenség idejére, és az összes TV csatorna élőben közvetítette.

Magyarországon utoljára 1999-ben volt teljes napfogyatkozás, amit hasonló lelkesedéssel fogadtak az emberek, mindenki a csillagászati jelenséggel volt elfoglalva, melynek a tudományos háttere a következő:

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. De nem minden újholdkor, hanem csak akkor, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. (A holdpálya nagyjából 5°-os szöget zár be az ekliptikával, azaz a Hold hol kissé a Földet a Nappal összekötő képzeletbeli vonal felett, hol pedig alatta van. Amikor a vonal közelébe kerül – ezek a fel- ill. leszálló csomópontok –, akkor figyelhető meg a napfogyatkozás.) A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot. - írja a wikipedia.org.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...