2018.05.19. 10:44:12 17433 328

Illatos rózsa, gyönyörű szirmok – Te tudtad ezeket a pünkösdi rózsáról?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs is jobb így a tavasz utolsó hónapjának közepén, mint megállni egy kicsit, egy mély lélegzetet venni és érezni a most pompázó virágok finom illatát. Amivel nem bír az ember lánya betelni, az az éppen mostanság nyíló, gyönyörű, pompázatos pünkösdi rózsa!

Pünkösdi rózsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pünkösdi rózsa

Gyerekkoromban imádtam, amikor ott díszelgett egy csokorra való ebből a gyönyörűségből a nappaliban, és csak úgy ontotta az illatát mindenfelé a lakásban! A kertünkről nem is beszélve! Sajnos, kert híján jelenleg csak az emlékeimből táplálkozhatok, de az biztos, ha egyszer én is boldog udvartulajdonos leszek, néhány bokor pünkösdi rózsa kerül majd az én kertembe is.

Milyen érdekes!

Bevallom, habár a formáját, illatát nagyon szeretem ennek a virágnak, azon kívül, hogy pünkösd, vagyis május-június körül virágzik, nem nagyon tudtam róla semmit. Pedig akad érdekesség róla bőven! Ezekből gyűjtöttünk össze most egy (hogy stílusos legyek:-)) egy csokorra valót!

Már megint a kínaiak?

Bizony ám! Ők már 2000 évvel ezelőtt termesztették! Igaz, akkor még nem, mint kerti díszt, hanem mint gyógynövényt tartották számon.

Na, meg a görögök is!

Növénytani neve, a Paeónia (peónia) Paion nevéből származik, aki a görög mitológia isteneit gyógyította. Plútó sebeire keresett gyógyírt, mellyel magára haragította a gyógyítás istenét, Aszklepioszt. Plútó, hogy elrejtse gyógyítóját a haragos istenség elől, bazsarózsává változtatta őt. Innen tehát a név… legalábbis e szerint a monda szerint. Ezzel szemben más források a győzelmi ének, azaz a paean szóra vezetik vissza a rózsa nevének eredetét.

Naná, hogy nem éri be eggyel!

Szinte természetes, hogy a pünkösdi rózsa is a „többnevűséget” támogatja! Hívják őt Szent György-virágnak, vagy bazsarózsának. A cseheknél Mária rózsa, vagy nemes egyszerűséggel vörös lóhere, míg az angoloknál ő a „bowl of beauty”, vagyis a szépség tálkája.

Nálunk is van ám!

Bizony, a pünkösdi rózsa Magyarországon is őshonos. Igaz, csak Baranyában, a Zengő gerincén lelhető fel. Botanikai kutatások szerint átvészelt itt két jégkorszakot is. Természetesen védett növény, már 1982 óta, eszmei értéke negyedmillió forint.

Nem csak a vázába jó!

A jó szerencse és emellett még a boldog házasság szimbóluma is. Csodálatos menyasszonyi csokrok készülhetnek belőle, úgyhogy menyasszonyok, örömanyák, ha még nincs „csokorötlet” a nagy napra, a pünkösdi rózsa megoldás lehet! Lentebb lehet válogatni!

Ilyen gyönyörű menyasszonyi csokrok (is) készülhetnek belőle!

Akár egy káposzta!

Emlékszem, néha olyan óriásira nőttek a virágfejek, hogy majd’ letörtek az őket tartó szárról! Ezek az óriási labdák kiterítve bizony olyan nagyok, akár egy káposzta!

Azok a tüzes szirmok!

Azt nyilván mindenki, de legalábbis sokan tudják, hogy a Pünkösd az egyházi év harmadik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor, vagyis a húsvét utáni 50. napon a keresztény világ a szentlélek eljövetelét ünnepli. A középkorban volt szokás a szentlélek el-, vagyis lejövetelét jelző szél zúgását harsonákkal és kürtökkel jelképezni, az égő kócok, rózsák és az égből lehulló ostya pedig a lélek tüzének lángnyelveit szimbolizálták. Innen jött, hogy a pünkösdi rózsa szirmai ezeket a lángnyelveket jelképezik.

A hangyák is csípik!

Emlékeim szerint, ha végigsétáltam a kertünk pünkösdi rózsa bokrai között, az biztos, hogy néhány apró hangyával gazdagabb lettem. Ez ezért is lehetett, mert a hangyák (is) odavannak ezért a virágért, vagyis a virágrügyek külső részein keletkező nektárért!

Az egyháznak köszönhetjük!

Az egyháznak köszönhetően lett belőle pünkösdi rózsa. Ezen az ünnepen korábban a falvakban a pünkösdi rózsa szirmait szórták szét a templomok tornyából. A bazsarózsa név valamikor a XVI.század környékén keletkezett, amikor is pontos neveket kerestek a növényeknek.

Gyógyít is!

Ahogy már fentebb is írtuk, a kínaiak gyógynövényként tartották számon. A gyökeréből készült kivonatot használták sárgaság, reuma, hólyag- és vesehurut kezelésére. Ám vigyázni kell, illetve kellett vele, hiszen enyhén mérgező (kivétel lehet ez alól az ősszel és tavasszal kiásott gyökérgumó)! Emiatt mindenképpen érdemes mértékkel használni, illetve csakis szakemberrel való konzultáció után alkalmazni! Manapság amúgy homeopátiás készítmények alapanyaga lehet, méghozzá a fehér és a vörös virágú pünkösdi rózsák gyökérkivonata.

A népi szokások, hiedelmek sem mellőzik!

A népi hagyomány szerint pünkösdkor az élet megújulását is köszöntjük! Szokás volt ilyenkor a lányok mosdóvizébe pünkösdi rózsa szirmait rakni. Akik ebben megfürödtek, azok reggelre megszépültek!:-) A fiúk, vagyis a legények pedig a lányos házakhoz vittek a rózsák szirmaiból, virágaiból. Így köszöntötték a tavaszt, illetve a (kiválasztott) hölgyeményeket. A lánykák nagy része sem volt rest, gyönyörű koszorúk készültek a virágokból, természetesen a fiúk számára.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, csaladinet.hu, youtube.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...