2017.01.17. 14:13:51 11620 287

Ikonikus magyar szobrot választottak be a világ legjobbjai közé!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az architecturaldigest.com a világot járva kiválasztotta azt a 13 különleges köztéri szobrot, melyek szerintük a legérdekesebbek kulturális szempontból, mi pedig nagyon örülünk ennek, mivel - most kapaszkodj meg - egy budapesti szobor az előkelő második helyen szerepel a listán!

Cipők a Duna-parton | fotó: proaktivdirekt.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cipők a Duna-parton | fotó: proaktivdirekt.com

A Cipők a Duna-parton holokauszt emlékmű Can Togay filmrendező és Pauer Gyula szobrász közös alkotása. 2005 április 16-án avatták fel, és a nyilasterror idején a folyóba lőtt embereknek állít emléket.

A szobor mellett elhaladva, mindig elgondolkoztam rajta, hogy mennyire drámaira és kifejezőre sikerült ez a mű. Tulajdonképpen nem egy gigantikus emlékmű, hiszen méretarányosak a cipők, a földön vannak elhelyezve, nem egy emelvényen, szóval nem túl figyelemfelkeltő, inkább visszafogott. Aki nem tudja, hogy ott vannak, és nem néz lefelé, lehet, észre sem veszi őket, és ez is hozzájárul a mű nagyszerűségéhez. Ezzel is kifejezi azt a bánásmódot, azt a semmibe vételt, amivel a zsidóknak szembesülniük kellet. Aki azonban észre veszi, az egészen biztos, hogy elgondolkozik rajta, hogy mit is ábrázolhat, és utána jár.

Szinte hihetetlen, hogy egy minden földrészre kiterjedő top listán ilyen előkelő helyet foglalhat el ez az eldugott kis alkotás – egyébként teljes mértékben megérdemelten, ezt nem vitatjuk. Hál’ Isten a mestermű eléri a célját, és eljuthat az általa közvetített üzenet sok-sok millió emberhez. Az Architectural Digest listáján az első helyen Bruno Catalano, Les Passengers c. szobra áll egyébként, amely azt kívánja kifejezni, hogy az utazók mindig otthon hagynak egy kis darabot magukból, bármerre is induljanak. Ez is egészen lenyűgöző látvány.

Bruno Catalano: Le Voyageur , Marseilles | Fotó: flickr.comBruno Catalano: Le Voyageur , Marseilles | Fotó: flickr.com

A lista további helyezettjeit itt tekintheted meg.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...