2023.10.11. 17:20:00 7589 282

Így védd meg a talpadat a bőrkeményedéstől!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor az emberi bőrfelületet helyenként kellemetlen nyomás vagy ismétlődő súrlódás éri, akkor egy védekező mechanizmusának köszönhetően bőrkeményedés alakulhat ki azon a területen. Bőrkeményedés keletkezhet a tenyerünkön, a sarkunkon, a talpunkon, de még a térdünkön és a könyökünkön is!

Ápolt sarkak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ápolt sarkak

Bőrkeményedésben a leggyakrabban érintett testrészünk kétséget kizárólag manapság a lábfejünk. A tenyér bőrének helyenkénti megvastagodásához már kevesebben végeznek olyan fizikai munkát vagy sportot (evezés, súlyzós edzés) védőkesztyű nélkül, ami miatt az kialakulhatna.
A bőrkeményedés a talpunkon vagy a sarkunkon általában a bőr fokozott súrlódása vagy nyomása miatt alakul ki, amit egy túl szoros vagy éppenséggel túlságosan laza lábbeli okoz.
Ezeken a helyeken jellemzően először a bőrfelszín sérülése jelentkezik, mivel a szervezet a sebek és vízhólyagok helyét a bőrsejtek megvastagodásával igyekszik kevésbé érzékennyé tenni.

Amennyiben a bőrkeményedés már nem csak esztétikai problémát jelent, hanem kellemetlen vagy egyenesen fájdalmas, a megfelelő kezelésért már nem csupán opció, de kötelességünk is gyógypedikűröshöz vagy bőrgyógyászhoz fordulni a megfelelő kezelésért. Az egészségügyi problémák kialakulást azonban mindig jobb megelőzni, éppen ezért figyeljünk oda azokra a dolgokra, amelyekkel elkerülhető a súlyos mértékű bőrkeményedés. A nyári pántos szandálok és a körömcipők mellett a hideg évszakokban jelentkező kihívások az ilyen jellegű lábproblémák leggyakoribb kiváltói.

Előzzük meg a bőrkeményedést ősszel és télen is!

Lehet, hogy a lábfejünk most hónapokig csak a szűk családunk előtt és csak otthon lesz látható, de akkor se adjunk esélyt a bőrkeményedés megjelenésének.
A megfelelő méretű és teljesen kényelmes lábbelik kiválasztása nem csupán a bőrkeményedés, de további más fájdalmas gond - pl. bütykök - kialakulásának kockázatát is csökkenti. A minőségi, vízhatlan és tartást adó, de nem túl kemény anyagból készült lábbelik viselése természetesen sokkal jobbat tesznek a lábaink egészségének, így érdemes rászánni az időt az ilyen darabok felkutatására.
Ha megtaláltuk a lábfejünk formájának megfelelő hazonból a méretben passzoló cipőt, és szükségét érezzük, talpbetétet is használhatunk a még kényelmesebb viselés érdekében.

Kültéren a hidegre forduló időjárás, míg beltéren a fűtés száríthatja ki a bőrünket, ezért a kézkrémek használatával együtt iktassuk be a hidratáló lábkrémet használatát is.
A láb bőrének egészségét azonban nem csak az elégtelen hidratáltság, de a nem megfelelő vérkeringés is veszélyezteti:
Télen és nyirkos időben ezért a puskapor mellett a lábainkat is tartsuk szárazon! A vastagabb zoknik viselése és a talpmasszázs alkalmazása mellett arra is gondot kell fordítanunk, hogy a hordani vágyott cipőnk (vagy bakancs ill. csizma) ne ázzon be.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.