2017.02.28. 14:00:28 10885 297

Így változik meg a háztartásod a gyerek születése után
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egy dolog, hogy a gyermek ruhái, játékai, takarói, pelenkái, a cumik és cumisüvegek mindenhol ott lesznek, de más hozzáállást igényel a teljes háztartásvezetés is. A legjobb tipp, amit adhatunk: legyél rugalmas, ne akadj fent a rendetlenségen, és a férjedet intsd türelemre vagy kérd meg, hogy segítsen (a szokásosnál) többet.

Babás háztartás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Babás háztartás

Mielőtt belemelegednénk, egy jó tanács: tényleg kérj segítséget, ha arra van szükség!

1. A textil pelenka az otthoni öltözéked része lesz

Vagy a válladon vagy a kezedben lesz egy-egy textil pelenka, és egy ideig úgy fogod érezni, hogy ez bizony hozzád nőtt. Se baj, nem lesz ez örökké így, kinövi a lebüfizős, lehányós időszakot is, ne aggódj!

2. Legyen otthon az áztatáshoz folttisztító és kis lavór

Gyakorlatilag mindennap mosnod kell majd, kivéve, ha hadseregnyi pamut pelenka, kombidressz és rugdalózó áll a rendelkezésedre, de ez valószínűleg nem így van. A baba lépten-nyomon össze fogja tojni magát az első hat hétben, és naponta többször át kell majd öltöztetni, mert a kaki kifolyhat a pelusból. Hol nyakig, hol bokáig lesz sz@ros... :) Az anyatejes kaki ráadásul elég nehezen jön ki, a legjobb, ha azonnal lemosod, megdörzsölöd folttisztítóval és beáztatod. Majd a következő babaruha mosáshoz hozzáadod.

3. Kevesebb házimunkát vállalj

Nálam a főzés az, amire képtelen vagyok a baba mellett... Az első pár héten még a takarításhoz is elkélt a segítség a fájdalom miatt, igazából még az ágyból felkelni is fájt. Ne utasíts el semmilyen segítséget, és kérni sem szégyen. Aztán majd kialakul valamiféle napirend, és amit muszáj megcsinálni, arra úgyis jut majd idő, de az első a baba legyen, valamint a férjed, őt sem szabad elhanyagolni. :) Ételt lehet rendelni, a bevásárlást meg tudja csinálni a férjed, a takarítást lehet apránként csinálni, de segíthetnek benne a mamák is, mosnod úgy is kell, azt nem lehet nap mint nap lepasszolni.

4. Készülj fel rá, hogy a mosógéped állandóan menni fog

Az első időszakban - és később is, de addigra hozzászoksz :) - úgy fogod érezni, hogy non-stop megy a mosógép. Ha ezelőtt nem nagyon szerettél féladagokat mosni, akkor most készülj fel arra, hogy szinte csak azt fogsz. A gyerekruhákat ugyanis külön kell mosni, és ha össze akarod várni a teljes adagot, akkor könnyen megeshet, hogy kifogysz a tiszta ruhákból és ruhapelenkákból. Szóval indítsd el azt a féladagos programot, azért van!

5. A rendet és lakberendezést felülírja a praktikum

Lehet akármilyen dizájnos is a lakás, vagy éppen feng shui szerint elhelyezve a tárgyak és a bútorok, a gyermeked születésével ezeknek gyakorlatilag búcsút inthetsz. Az egy dolog, hogy a takarítás kicsit háttérbe fog szorulni, de a gondosan, esetleg szakszerűen berendezett szobákból egycsapásra káosz lesz. Először csak egy játszószőnyeg fog megjelenni a nappali közepén, aztán egy pihenőszék, majd egy játékos doboz, aztán egy hinta lóg majd a plafonról, amit folyton kerülgetni kell, végül pedig egy járóka vagy ilyesmi... Szóval a menő lakást elfelejtheted, inkább törekedj a praktikusságra, és egy percig se bánd, hogy játszószobává alakul át a nappali, elvégre a legjobbat akarod a gyerekednek, és a közeledben akarod tudni, nem igaz? :)

6. A konyhában lesz egy steril(izáló) részleg

A cumikat, cumis üvegeket, mellszívót sterilizálni kell. Ehhez bevetheted a régi, jól bevált módszert, a kifőzést, vagy vehetsz sterilizáló készüléket, esetleg mikrózható, gőzsterilizáló zacskókat - mi ez utóbbi mellett döntöttünk, mert ez igényel a legkevesebb időt és odafigyelést. (Pici baba mellett félő, hogy ottfelejted forrni a vizet..., a sterilizálógép pedig túl nagy, és sokáig tart vele a procedúra.) A sterilizálandó és sterilizált holmiknak pedig külön kis sarka lesz - ez nálunk a mikro tetején van. A zacskóba mennek, amik sterilizálásra várnak, egy porcelán tányérra pedig a használható, steril dolgok.

7. A bevásárlást nem te fogod intézni

Mivel az első 1-2 hétben nem nagyon fogod elhagyni a lakást, 6 hétig pedig nem lehet a babát emberek közé bevinni - és te azért hozzá leszel kötve, ha nincs nagymama a közelben -, ezért a bevásárlást apára kell bízni, vagy online megrendelni és házhoz hozatni. Később már kisebb bevásárlásokat a babával is meg tudsz majd oldani, főleg, ha jókat alszik a babakocsiban.

8. Limitált idő áll csak a rendelkezésedre

Az első pár hónapban ugyan sokat alszik a baba, de annyira nem kiszámítható még a napirend, és Te sem vagy még úgy hozzászokva. Mindenesetre azért meg tudsz majd oldani elég sok mindent, amíg aluszikál, főleg, ha olyan jó alvó bébid van, mint az enyém. Viszont nem árt sietni, és olyan dolgokba fogjál csak bele, amit bármikor félbe hagyhatsz...

9. Amit ma megtehetsz...

Éppen az előző pont miatt, amit ma megtehetsz, azt tényleg ne halaszd holnapra, mert a ma nyugis csecsemőd, lehet, hogy holnap nem így fog viselkedni... Tehát, ha úgy gondolod, hogy ma különösen nyugodt, jó alvó, akkor alakítsd úgy a napot, hogy minél több minden beleférjen. Ne csak a házimunkára, hanem a pihenésre is gondolj! És ne feltétlenül ezt hagyd legutoljára, mert lehet, hogy pont akkor, amikor végre hátradőlnél, sírni kezd. :)

+1. Az első gyerek első ruhái legyenek teljesen szétpatentolhatóak

Valószínűleg eleinte félve fogod öltöztetni, és beleborzongsz, ha arra gondolsz, hogy át kell húzni valamit a fején... No, erre az első pár napra a kórházban illetve otthon, jó ha vannak olyan kombidresszek, amelyek oldalt szétpatentolhatóak, illetve olyan rugdalózok, amelyek elöl vagy cipzárosak vagy patentosak. Ezekbe belefekteted a babát, és “csak” a kezét meg a lábát kell bújtatni.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.