2014.11.22. 08:00:00 7596 77

Így neveld a mikulásvirágodat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jövő hétvégén már advent első vasárnapját ünnepeljük, a reklámok is csak ezt harsogják, az áruházak polcai is roskadásig vannak a csokimikulásokkal, adventi naptárakkal, rénszarvas és hóember formájú édességekkel. Nálad még híre, hamva sincs a karácsonyi hangulatnak? Akkor szerezz be egy mikulásvirágot!

Mikulásvirág | Fotó: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikulásvirág | Fotó: pixabay.com

A kezdetek

Származási helyéről, Közép-Amerikáról, de egyik kedvenc „nyaralóhelyéről”, a Kanári- szigetekről sem feltétlenül a tél, no meg a Mikulás jut eszünkbe. A mikulásvirág a melegebb éghajlatú vidékeken akár a szabadban is megél, 2-3 méter magasra is megnő. Nevét minden bizonnyal vidám, élénkpiros színéről kapta.

Tudtad, hogy a mikulásvirág ismert gyógynövény hazájában?

Őshazájában is nagy népszerűségnek örvendett, ám kezdetben nem is szépségéért, inkább jó felhasználhatósága miatt szerették. Gyógynövényként lázcsillapításra, piros leveleit pedig festékanyag előállítására használták. Európában közel 100 éve terjedt el, ám itt inkább szépsége miatt kedvelik.

Csak óvatosan!

Nem árt, ha már vásárláskor odafigyelsz, milyen növényt vásárolsz. Szép, sötétzöld levelű „virágot” válasszunk, amelynek fellevelei is telt színűek. Ha olyan növényt látsz, amelynek alsó levelei hiányoznak, azt inkább hagyd az üzletben, otthon valószínűleg nem lesz hosszú életű.

Amennyiben apró élőlényeket, levéltetveket vagy üvegházi molylepkéket látsz mozgolódni vagy felreppeni a levelek közül, sétálj ki az üzletből vásárlás nélkül. Fertőzött, vagy beteg növényt otthon meggyógyítani szinte lehetetlen.

Ha szeretnénk, hogy mikulásvirágunk sokáig pompázzon, válasszunk olyat, ami még nem virágzik teljesen és nem hullatja a virágporát.

Egy kis ápolás

Ha hazaérünk, a celofánba csomagolt példányt azonnal bontsuk ki, nehogy az alsó levelek tönkremenjenek, így megakadályozhatunk különféle gombabetegségek kialakulását.

Napfényes, világos, de ne huzatos helyre kerüljön. A száraz levegő árt neki, ne rakjuk a fűtőtest mellé. Öntözzük rendszeresen, de túlzásba itt se essünk: ne hagyjuk, hogy álljon a cserepében a víz! Ugyanakkor biztos módszer az is, ha egy vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet és hagyjuk, hogy a föld megszívja magát vízzel, majd visszatesszük a száraz kaspójába. A mikulásvirág akár egy hetet is kibír öntözés nélkül.

Pihentetés

Nagyjából februárra elvirágzik, áprilisig eltűnnek színes levelei. Hajtásait ekkor vágjuk vissza 15-20 cm-esre, hűvös, sötét helyen pihentessük 1-2 hónapig a növényt, enyhe öntözés mellett. A földje szinte száraz legyen.

A fenti folyamat elvégzése nem kötelező, a mikulásvirágot nevelhetjük „lazábban” is. Igaz, ilyenkor a pihenőidőszak kimarad, viszont a folyamatos, de mértékletes öntözés elengedhetetlen. Ahogy a nappalok hosszabbodnak, úgy a növény is elkezd növekedni. Hajtásait ilyenkor kell levágni, hogy szép, egyenletes „lombkoronát” kapjunk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...