2023.06.10. 08:39:05 6589 271

Így marad friss az agyad
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az agy karbantartása ugyanolyan fontos dolog, mint a testünk bármelyik részével való törődés. Igaz, hogy az agyunkkal nem igazán foglalkozunk annyit, mint például a túlsúlyunk leküzdésével. Nem gondolnánk miért is van ennek nagy jelentősége, pedig a válasz rendkívül egyszerű: minden fejben dől el! Ezt a mondást elég gyakran halljuk, de igazán nem értjük, hogy mit jelent. Most elmeséljük, miért érdemes olyan módszerekkel foglalkoznunk, amelyekkel az agyunk működését serkentjük.

Agytorna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Agytorna

Az egyik tévhit például az agyunkkal kapcsolatban, hogy az nem fárad el. Sajnos az állítás csak félig igaz, ugyanis az agyunk a szellemi munkától valóban nem tud elfáradni, de a pszichés és a fizikai állapotunk erősen befolyásolja a koncentrációnkat és az aktivitásunkat. Vagyis, ha nem kapcsoljuk ki, nem pihentetjük, akkor rendkívül nehezen teljesítünk a munkahelyünkön és a hétköznapi életben. Az agy rendkívül jól ki tud kapcsolni a természetben. Különösen jó hatással van rá a zöld szín, a sós levegő és a víz illata és hangja. A zöld erdő és a kék vízpart közelében több oxigénhez és erőt merítő élményhez juthatunk. Ezért érdemes nyáron minden alkalmat kihasználnunk arra, hogy ilyen környezetben pihenjünk.

A rajzolás rendkívül jó hatással van az agyunkra. Bármilyen furcsa, de egyszerre stimulálja és pihenteti is az agytekervényeinket. Ráadásul mindkét agyféltekét megmozgatja. Ha nehéz feladattal állunk szemben, komoly döntéseket kell meghoznunk, mindenképp érdemes rajzolgatnunk előtte minimum 10-20 percet. A legjobb, ha minden nap rajzolunk. Ha pedig a gyengébbik kezünket is használjuk rajzolásra az eredmény még érezhetőbb lesz egy idő múlva.

A hintázás nem csak gyerekeknek való. A hintázás bizonyítottan segíti az agy fejlődését, regenerálódását. Gyermekek fejlesztésében ma már terápiaként is alkalmazzák. Miért is ne lenne ez jó hatással egy felnőttre? Semmi akadálya annak, hogy hetente 2-3 alkalommal mi is élvezzük a hintázás jótékony hatásait. Ezzel fejlesztjük az egyensúly érzékünket, a tájékozódó képességünket és nagyon jól ki tudunk szellőztetni minden negatív gondolatot.

Fejleszd a pszichés érzékeidet. Az agyunk speciális képessége, hogy ha korlátozzuk valamiben az érzékszerveinket, akkor más érzékszervet fejleszt erősebben. Ezt tudatosan gyakorolhatjuk is akár minden nap. Bizonyos tevékenységek közben például bedughatjuk a fülünket, becsukhatjuk a szemünket, illetve végezhetünk fordított tevékenységeket. Felcserélhetjük a jobb-bal kezünket, mehetünk hátrafelé, vagy valamilyen forma szerint rakosgathatunk tárgyakat vagy lépkedünk.

Végül még egy tipp: az aktív sport rendkívül erősen befolyásolja és serkenti az agy fejlődését. Komplex fizikai edzés közben az agy olyan hormonokat termel, melyek az új képességek elsajátításáért felelősek. Azonban érdemes arra is figyelnünk, hogy olyan sportot válasszunk, amelynek során a fejet nem érheti erős ütés és sérülés. Ez lehet, hogy azonnal nem érezhető hatással van az agy működésére, de hosszabb távon rendkívül romboló hatású lehet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...