2021.06.04. 08:35:41 10095 306

Így gondozd az Aloe verád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Régóta ismerjük az aloe vera jótékony hatásait, és az élet számos területén használjuk is, az emésztés támogatásától kezdve a bőrtünetek enyhítéséig. Itt az ideje arra is gondot fordítani, hogy mi is jót tegyünk az aloe verával, legalábbis azzal, amit otthon tartunk!

Aloe vera cserépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aloe vera cserépben

Szinte univerzális növény, hiszen a leveleiben lévő gél égési sérülésre, gyulladásos bőrtünetekre, bőrhidratálásra kiváló, emellett pedig enyhíti a fogínygyulladást, erősíti az immunrendszert és helyreállítja a normál bélműködést. Ráadásul az aloe nem túl igényes: akár egy klasszikus kaktusz, alig-alig igényel törődést, nem hullik, nem szárad ki egykönnyen, és nem pusztul el az egyhetes nyaralás alatt egyedül. De akkor mire kell figyelnünk?

Elhelyezését tekintve csupán arra kell figyelnünk, hogy ne közvetlenül a tűző napra tegyük az edényt, de a folyamatos meleg nem zavarja, a fényt pedig egyenesen imádja. A hőingadozást és a huzatot már kevésbé, ezért, ha lehet ezeket inkább kerüljük. Ahogy a többi cserepesnél, itt is tartsuk szem előtt a kaspó kiválasztásánál azt, hogy a földlabdánál ne legyen sokkal nagyobb a cserépméret, hiszen akkor a gyökerek növekedésébe fekteti energiáit a növény. Azonban az nem fontos, hogy milyen anyagból készült az ültetőedényünk, hiszen az aloe vera bármiben jól megél.

Mint korábban írtuk, a víz nem létszükséglet a növényünknek, így nem kell aggódnunk, hogy egy hosszabb távollét után száradt, elpusztult aloe verát találunk otthon. Ellenben a túllocsolás veszélyes lehet, a növény gyökere elrohad és kipusztul. Tehát kevés vízzel, ritkán locsoljuk, picit legyen nedves a földje, de sose álljon alatta víz.

Árt neki, ha vágjuk?

Az alsó leveleket nyugodtan metsszük le használathoz. Ezek szép vaskos, sötétebb színű levelek, melyeket, ha félbevágunk, benne szuper gyulladáscsökkentő zselét találunk. Az újabb, fönti hajtásokat azonban ne bántsuk, hiszen ezekkel tud megújulni, növekedni a növényünk. A levágott növény nem nő újra, tehát mielőtt minden ágát megkopasztanánk, inkább több növény tartásán gondolkodjunk.

Szaporítás

Szaporítást a cserépben megjelenő szabad sarjakból kezdhetünk meg, amint azok elérik a 3-4 leveles, azaz 8-10 centi magas méretet. Ekkor emeljük ki az egész növényt a cserepéből, a kis sarjat válasszuk le az anyanövényről, majd, ha az anyanövényt visszatettük a cserepébe, a kis hajtást egy kb. 8-10 centi átmérőjű, alul lyukacsos edénybe ültessük. 2 centi mélyre dugjuk palántafölddel kevert homokos ültetőközegbe, és locsoljuk meg. Hamarosan növekedni kezd és új leveleket hoz majd.

Forrás: otthonokesmegoldasok

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.