2021.04.28. 13:00:00 8206 211

Így étkezz helyesen edzés után, hogy jobban regenerálódj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A témában terjedő tévhitek végeláthatatlanok, éppen ezért itt az idő tiszta vizet önteni a pohárba: Egyél megfelelően testedzés után és felejtsd el az elavult értesüléseket! Sőt, fogadd el azt is, hogy a testmozgás nem a helytelen étkezési szokások „büntetése”!

Étkezés edzés után - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étkezés edzés után

Az edzés utáni étkezésre úgy kellene tekintenünk egyrészt, mint a jövőbeli edzésekre való feltankolásra, másrészt, mint az edzés utáni „felépülés” forrására. Érdemes megfontolnunk a táplálkozási szakértők tanácsait:

1. A fehérje fontos, de nem sürgős!

Az a bizonyos sokat emlegetett anabolikus ablak bizony eléggé tárva van nyitva valójában. Mit jelent ez? Egyáltalán nem kell sietni edzés után azzal a fehérje-turmixszal, hiszen az izmok újjáépülésénél az a mérvadó, hogy naponta néhányszor tisztességesen fel legyenek töltve fehérjével. Tehát igyekezzünk napi négy alkalommal kb. 0,5 gr fehérjét juttassunk be a szervezetünkbe testtömeg-kilogrammonként. Szóval nem kell sietni, de jobb inkább „szilárd” formában bevinni!

2. Megerőltetőbb edzés után több szénhidrát kell!

Mivel edzés során nem csak kalóriát, de szénhidrátot is elégetünk – az edzés erősségétől függő mértékben, így azt az egészséges vércukorszint szinten tartásához is pótolnunk kell. Az extra szénhidrát bevitele akkor különösen fontos, amikor egy óránál tovább terheljük magunkat magas intenzitással. 20 gr fehérje mellé fogyasszunk el 40 gr szénhidrátot.

3. Folyadék és elektrolitok

A testmozgás utáni izomfájdalmat okozhatja, ha a testünk az edzés alatt kiszárad. A sötétedő színű vizelet ugyancsak erre utalhat. Figyeljünk jobban arra, hogy egész nap hidratáltak legyünk! De amúgy sem árt edzés után a folyadék pótlása: másfélszer annyi vizet kell ilyenkor innunk, mint amennyit az edzés során elveszítettünk. A gyümölcsturmixok és a fehérjeturmixok mellett ihatunk ásványi anyagokkal kiegészített sportitalokat, hogy az elektrolitszintünk hamarabb helyreálljon.

Mit egyél edzés után?

Közvetlenül edzés után akkor kell enni, ha éhséget érzünk. Amúgy kicsit később egy könnyű étkezés ajánlott, ami lehet pl. egy csésze görög joghurt vagy túró, tejbe áztatott zabpehely, a „halhatatlan” csirkemellfilé vagy 3 db tojás. Az elektrolit-háztartásunk pedig banánnak, diónak és narancsnak örülne a legjobban.

Személyre szabott étrend kialakításában kérj tanácsot táplálkozási tanácsadótól!

Forrás: www.self.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...