2015.12.06. 15:06:01 11984 368

Így etesd a madarakat télen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak, akik télen tényleg melegebb éghajlatra öltöznek, míg mások itt, kicsiny országunkban, sőt, a mi kertünkben, teraszunkon, erkélyünkön vészelik át a leghidegebb hónapokat. Bizony, nem könnyű a madarak élete ilyenkor, hiszen a fogcsikorgató időjárás mellett az élelem hiányával is meg kell küzdeniük. No, de ezért vagyunk mi, emberek! :-)

Téli madáretető - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli madáretető

Nagy valószínűséggel sokan közülük nem is élnék túl a hideg hónapokat, hiszen a hóval borított földeken, kertekben nehézkes, ha nem lehetetlen számukra élelmet találni. Ilyenkor jövünk mi, emberek a képbe, akik rendszerint (Édesanyámból kiindulva:-)) óriási adag napraforgómaggal tankolunk fel a madarak számára, hogy a még ősszel, virágcserépből, műanyag flakonból elkészített madáretetőben mindig legyen számukra elemózsia.

Amit a madáretetéssel kapcsolatban tudni érdemes

Ha úgy érzed, még nem vagy gyakorlott „madáretető”, vagy ha frissíteni kívánod az ezzel kapcsolatos ismereteidet, mindenképp olvass tovább!

1. Fel!

A madaraknak szánt ételeket mindenképp tedd olyan magasságba, ahol egyéb állatok, például kutya, macska, nem zavarhatja őket evés közben.

2. Közös ebéd!

Jó, ha olyan etetőt választasz, készítesz, amire egyszerre több madárka is rátelepedhet, így közösen fogyaszthatják el az aznapi menüt.:-)

3. Figyelmeztesd a madarakat!

Az etető közelében lévő ablakokra ragassz fekete, repülő madarat ábrázoló matricákat. Így elkerülheted azokat a baleseteket, hogy az etető körül repdeső madarak nekirepüljenek az ablakodnak.

4. Az étel se „fázzon”

Figyelj arra, hogy a kivitt madáreledel ne deresedjen meg! Takard le a maradékot!

5. Változatos menü!

Készíts a madarak számára változatos menüt, legyen benne napraforgómag, mazsola, zabpehely. Ebből gyúrhatsz guszta gombócokat is!

6. Van, ami tiltólistás!

A burgonya, szalonna, kenyér, illetve az egyéb, víztartalmú ételek nem kifejezetten ajánlottak a madarak számára. Ez káros lehet a számukra, sőt, akár halált is okozhatnak.

7. Figyelj a higiéniára!

Fontos, hogy rendszeres időközönként takarítsd le, mondjuk meleg vízzel az etetőt, hogy ezzel eltávolítsd a kórokozókat!

8. Figyelj, de ne zavarj!

Gyönyörködj bennük, örülj, hogy milyen szép, színes tollazattal bírnak a fehér télben, figyeld őket az ablakból! De személyes jelenléteddel semmiképp se zavard őket evés közben!

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...