2024.10.18. 12:49:51 205 5

Így befolyásolhatják hajkoronánk szépségét hormonjaink
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nők egyik legnagyobb rémálma, hogy az idő előrehaladtával, vagy valamilyen egészségügyi változás miatt veszítenek csillogó hajkoronájukból, és frizurájuk ritkulásnak indul. A hormonrendszer normális szintjének ingadozása több fronton is befolyásolhatja testük működését, és az egyik leglátványosabb terület, ahol ezek a hatások megnyilvánulnak, a haj. Ugyanis sajnos rendkívül érzékenyen reagál ezekre a változásokra, legyen szó pubertásról, terhességről, menopauzáról vagy az egyensúly más okból való felborulásáról.

Haj baj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Haj baj

Az ösztrogén és a progeszteron jelentős szerepet játszanak a haj egészségének megőrzésében, támogatják a hagymák működését, serkentve ezzel a növekedést, hozzájárulva a szálak élettartamának meghosszabbításához. Azonban amikor a hormonok szintje változik, például terhesség után vagy a menopauza során, az a haj minőségében is komoly károkat okozhat.

A menopauza idején az ösztrogénszint jelentős csökkenése miatt a szálak vékonyabbá válhatnak, könnyebben törnek, és lassabban nőnek. A progeszteronszint felborulásakor pedig, mikor az androgén nevű férfi hormonok relatív túlsúlyba kerülhetnek, akár férfias típusú kopaszodás is bekövetkezhet. És ez egy nő számára nagyon-nagyon rosszul hangzik.

A terhesség egy másik olyan időszak, amikor a testben zajló változások jelentős hatást gyakorolnak a hajra. Az ösztrogénszint megemelkedik, ennek következtében ékességünk dúsabbá, fényesebbé válik és általában kevésbé hullik. A szülést követően az ösztrogénszint viszont gyorsan visszaesik, ami miatt a folyamatok ismét belépnek a normál ciklusba, és utána akár fokozottan jelentkezhet hullás. Ez az úgynevezett postpartum hajvesztés, ami szerencsére általában néhány hónap alatt rendeződik.

A pajzsmirigyünk is lehet ludas! Az alul- vagy túlműködése hullást, szárazságot és töredezést okozhat. A hormonális egyensúly visszaállítása után azonban a frizuránk is visszanyerheti korábbi pompáját.

Mint mindenre, a stressz a hormonokra is hatással van, ezáltal hajunk állapotára is kihathat. Ha tartósan van jelen az életünkben a szorongó, nyomasztó időszak, az emeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami hosszú távon megzavarhatja a balance-ot.

Mit tehetünk az ellen, hogy elkerüljük, vagy megállítsuk a kellemetlen állapotot?

A prevencióban mindenképpen számottevő szerepe van a kiegyensúlyozott étrendnek, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint omega-3 zsírsavakban, segíthet abban, hogy a hajhagymák megkapják a szükséges tápanyagokat. Ezenkívül a hajápolási szokások, például a megfelelő hidratálás, a túlzott hőkezelés elkerülése és a rendszeres fejbőrmasszázs is jótékony hatásúak lehetnek.

Abban az esetben viszont, ha már fennáll a probléma, mielőtt elkezdenénk az öngyógyítást, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, és kideríteni, hogy a fent említett okok melyike okozhatja a bajt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...